• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Objavljen dio sporazuma Karadžić-Holbruk

"Vesti-onlajn" objavile fotokopiju stranice tajnog sporazuma Karadžić-Holbruk, a koji je u posjedu uglednog skopskog advokata Ignata Pančevskog.

 Objavljen dio sporazuma Karadžić-Holbruk Izvor: MONDO

Prema dogovoru Karadžić - Holbruk iz 1996. godine, u kome se Karadžić obavezao da će napustiti javni i politički život, Vlada SAD preuzela je obavezu da će mu staviti na raspolaganje čuvare, rezidecijalni objekat, 600.000 dolara, i pomoći pri svakom eventualnom narušavanju njegove bezbjednosti.

U Zajedničkim odredbama ugovora Karadžić - Holbruk, između ostalog, stoji da je dogovor između prvog predsjednika Republike Srpske i američke administracije - tajan i da može biti raskinut sporazumno, ili na inicijativu Vlade SAD.

Originalni dogovor na srpskom i engleskom jeziku između bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i nekadašnjeg izaslanika SAD u BiH Ričarda Holbruka, kojim se Karadžiću garantuje bezbjednost i zaštita SAD u zamjenu da ode iz javnog i političkog života, nalazi se u Makedoniji, kod uglednog skopskog advokata Ignata Pančevskog.

"Vesti-onlajn" navode da su dobile fotokopiju stranice tajnog sporazuma Karadžić - Holbruk.

Na smanjenoj fotokopiji, koju im je dao advokat Pančevski, pod stavkom Obaveze 1. vidi se da Karadžić u nekoliko tačaka pristaje da podnese ostavku na sve državne i političke funkcije.

U Obavezama 2. pod stavkom 1. stoji da se - Vlada SAD obavezuje da neće direktno ili indirektno uticati na rukovodstvo Srpske demokratske stranka (SDS).

Pod stavkom 2. stoji da Vlada SAD na raspolaganje Karadžiću stavlja 600.000 američkih dolara u lokalnoj valuti. U stavci 3. se navodi da Vlada SAD na raspolaganje Karadžiću stavlja rezidencijalan objekat na lokaciji koji odgovara prethodnom usmenom dogovoru.

U stavci 4. stoji da Vlada SAD na raspolaganje Karadžiću stavlja fizičko obezbeđenje ne manje od šest ljudi, a u posljednjoj 5. stavci piše da je Vlada SAD dužna da odgovori Karadžiću o svakom eventualnom narušavanju njegove bezbednosti.

"Ceo svet traži gde je dogovor Karadžić - Holbruk i pita se da li on uopšte postoji, a ja potvrđujem da original dogovora postoji, da se nalazi u Makedoniji, i to dosta dugo vremena" - tvrdi Pančevski. On nije htio da kaže na koliko je stranica napisan dogovor. "Na puno, ali dovoljno da budu razrađeni svi detalji" - rekao je on za "Vesti".

Pančevski navodi da je Sporazum originalan. "Jedan deo, koji su doneli klijenti, nalazi se kod mene, a znam gde se nalazi drugi deo - u ovom trenutku on još postoji. Na dogovorima nema pečata. Stoje samo potpisi, ali je hartija originalna, ista onakva na kojoj pišu zvanične službe svih zemalja sveta" - zaključio je Pančevski.

Karadžić se prvi put pojavio pred Haškim tribunalom krajem ju 2008. godine, desetak dana nakon njegovog hapšenja. On je u tom pojavljivanju pred sudom, a ujedno i prvom pojavljivanju u javnosti od 1996. godine, rekao da će sam sebe zastupati i braniti tokom celog procesa ali i da je imao dogovor sa SAD.

Tada je Karadžić precizirao da su njegovi "ovlašćeni predstavnici" 1996. godine od Holbruka dobili ponudu u ime SAD prema kojoj je njegova obaveza bila da se povuče iz javnog života i da ni na koji način ne ometa sprovođenje Dejtonskog sporazuma.

Prije nego što je stigao da kaže koja bi bila obaveza SAD prema tom sporazumu, pretpretresni sudija Alfonso Ori ga je prekinuo, pa se (ne)postojanje dogovora Karadžić - Holbruk i njegova sadržina našlo u zoni spekulacija, sumnji i pretpostavki.

Skopski advokat otkrio je da je dogovoru Karadžić - Holbruk prethodio sastanak Slobodana Miloševića sa aktuelnim političarima toga doba, o čemu je početkom avgusta 2008. godine svjedočio i bivši ministar spoljnih poslova Republike Srpske Aleksa Buha.

Za Prvi program Radio Beograda on je tada naveo da je zajedno sa tadašnjim predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske Momčilom Krajišnikom u noći između 18. i 19. jula 1996. godine u Beogradu razgovarao sa Holbrukom, sa kojim je bio i njegov tim, o povlačenju Karadžića iz političkog života u zamjenu da ga Haški tribunal, kako je rekao, "neće više dirati".

I posljednji ministar odbrane SFRJ Veljko Kadijević potvrdio je postojanje dogovora. Za RIA "Novosti" Kadijević je rekao da je, prema tom dogovoru, Karadžić dobio imunitet od sudskog gonjenja u zamjenu za odlazak sa političke scene i iz društvenog života.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE