• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prevoznici iz RS traže pojeftinjenje goriva

Prevoznici u Srpskoj tražiće na sastanku sa predstavnicima Vlade iduće sedmice da se obaveze prema BiH smanje za najmanje 30 feninga.

 Prevoznici iz RS traže pojeftinjenje goriva Izvor: MONDO

Tada bi cijena derivata za privrednike i poljoprivrednike iznosila 2,2 marke po litru.

Rekao je to “Glasu Srpske” predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić i dodao da je sastanak sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja i veza RS i Ministarstva trgovine i turizma RS zakazan za 27. mart.

Grbić je istakao da prevoznici podržavaju vlasnike benzinskih pumpi koji su juče uputili Savjetu ministara BiH i Upravi za indirektno oporezivanje BiH inicijativu za smanjenje dažbina prema BiH, koje trenutno u cijeni goriva učestvuju sa oko 40 odsto.

“U potpunosti podržavamo tu inicijativu, posebno ako se zna da dažbine prema BiH u cijeni litre goriva iznose više od jedne marke. Na sastanku sa predstavnicima Vlade RS tražićemo da se BiH odrekne jednog dijela svojih dažbina da bi cijenu goriva za prevoznike i poljoprivrednike spustili barem na 2,2 marke po litru. Ako do dogovora ne dođe, bićemo prinuđeni da izađemo na ulice, jer nećemo imati šta da radimo”, kazao je Grbić.

On je istakao da sa trenutnim cijenama naftnih derivata prevoznici idu u minus.

“Cijena prevoza se nije mijenjala od 2008. godine, dok su naši troškovi po osnovu goriva od tada do danas povećani za više od 40 odsto” rekao je Grbić i dodao da u svojim zahtjevima imaju i podršku kolega iz Federacije BiH.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac rekao je da poljoprivrednici podržavaju zahtjeve prevoznika i dodao da bi za ratare snižavanje cijena trebalo da bude još veće.

“Smatramo da poljoprivrednici ne treba da plaćaju putarinu, jer mi ne oremo puteve”, naglasio je Usorac.

Predsjednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS Vojin Mitrović rekao je da je njihova inicijativa juče upućena nadležnim institucijama.

On je ranije rekao da ima prostora za smanjenje dažbina za 50 feninga po litru goriva za poljoprivrednike, dok bi se za ostale potrošače obaveze prema BiH mogle smanjiti za deset do 15 feninga po litru goriva.

Na većini pumpi u RS benzini koštaju između 2,45 i 2,51, a evrodizel između 2,40 i 2,50 KM po litru.

Promjene cijena goriva tokom vikenda zabilježene su na pumpama “Nestro Petrola”, gdje benzin super 98 sada košta 2,55 KM, bezolovni benzin 95 košta 2,45, dizel “evro 4″ 2,48, dok dizel “evro pet” košta 2,49 KM.

Mitrović je rekao da će u toku dana imati informacije da li će ove sedmice biti promjena cijena goriva u Srpskoj.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE