• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GO G17 plus jednoglasno za vladu sa socijalistima

Glavni odbor G17 plus podržao je u utorak formiranje koalicije na republičkom nivou liste "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" i koalicije oko SPS-a.

 GO G17 plus jednoglasno za vladu sa socijalistima Izvor: MONDO

Glavni odbor G17 plus podržao je u utorak formiranje koalicije na republičkom nivou liste "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" i koalicije SPS-PUPS-JS.

Odbor je predložio i članove vlade iz redova G17 plus, budući da toj stranci pripada jedno potpredsedničko mesto i šest ministarstava, saopšteno je iz te stranke.

Lider stranke Mlađan Dinkić biće potpredsednik Vlade Srbije zadužen za privredni razvoj i ministar ekonomije i regionalnog razvoja.

Tomica Milosavljević ponovo će biti ministar zdravlja, a resor omladine i sporta zadržaće Snežana Samardžić Marković.

Ministar za Nacionalni investicioni plan biće Verica Kalanović, za ministra telekomunikacija i informatičkog društva predložena je Jasna Matić, a Nebojša Bradić za ministra kulture.

Lider G17 plus Mlađan Dinkić je na sednici GO stranke istakao da će G17 plus insistirati na tome da formiranje vlasti na republičkom nivou mora podrazumevati i isti odnos u uspostavljanju vlasti u Beogradu i drugim lokalnim samoupravama.

On je naveo da pod tom pretpostavkom GO predlaže da da saglasnost za ulazak u vladu sa koalicijom okupljenom oko SPS i strankama manjina.

"Ako idemo u koaliciju sa jednom grupacijom stranaka na republičkom nivou potpuno bi bilo neprirodno da nemamo iste koalicije na lokalnim nivoima. Tu ćemo insistirati. To je naš čvrst stav i od toga nećemo odustati", poručio je Dinkić.

On je izrazio uverenje da će za mnoge vladine zakone u parlamentu glasati 142 poslanika, među kojima i poslanici LDP.

Osnovni programski ciljevi G17 plus u novoj vladi biće, naglasio je Dinkić, brzo uključivanje Srbije u EU, jačanje ekonomije i u okviru toga povećanje zaposlenosti i priliv investicija, oštrija borba protiv korupcije i kriminala, socijalna pravda, borba za poboljšanje života Srba na Kosovu i Metohiji i nastavak diplomatskih aktivnosti na rešavanju kosovskog pitanja.

Najvažniji cilj buduće vlade, istakao je lider G17 plus, jeste da Srbija do kraja njenog mandata postane punopravan članica EU, da se već u prvoj godini mandata ukinu vize.

Među prioritete zakonodavne aktivnosti on je nabrojao ratifikovanje Sproazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU pre letnje pauze u radu parlamenta, donošenja seta antikorupcijskih zakona, poreskih i zakona o ravnomernom regionalnom razvoju, kao i paketa zakona koji su neophodni za članstvo Srbije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Prema Dinkićevim rečima, vladu čeka težak posao, pre svega u ekonomskom delu, jer se, ukazao je, "nalazimo u sred nadolazeće velike svetske energetske krize".

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE