• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ren i Bramerc: Beograd da ubrza saradnju s Hagom

Ren i Bramerc razmotrili saradnju zapadnobalkanskih država sa Tribunalom, "uključujući saradnju Srbije posle hapšenja Stojana Župljanina".

 Ren i Bramerc: Beograd da ubrza saradnju s Hagom Izvor: MONDO

Evropski komesar Oli Ren razgovarao je u Briselu s tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom i "izrazio nadu da će nova vlada u Srbiji ponoviti rešenost da ubrza saradnju sa haškim Sudom i da bude u stanju da deluje, ispunjavajući nužne uslove za napredak Srbije ka Evropskoj uniji".

To je novinarima saopštila Renova predstavnica za štampu Kristina Nađ. Ona je dodala su Ren i Bramerc razmotrili saradnju zapadnobalkanskih država sa haškim Sudom, "uključujući saradnju Srbije sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju posle hapšenja Stojana Župljanina" koga je taj sud optužio.

Kristina Nađ je navela da su evropski komesar Ren i haški tužilac Bramerc "u okviru redovne razmene mišljenja" razmotrili i saradnju Bosne i Hercegovine i Hrvatske s haškim Tribunalom. Bramerc je Rena podrobnije upoznao i sa svojim nedavnim izveštajem Savetu bezbednosti UN o saradnji zemalja Zapadnog Balkana sa Tribunalom.

Izvori Evropske komisije su, takođe, novinarima preneli da je Ren obavestio Bramerca o političkom stanju u Srbiji.

Izvori nisu isključili mogućnost da se Ren i Bramerc sastanu ponovo, pre zasedanja šefova diplomatija EU 22. i 23. jula.

Evropski komesar i glavni tužilac Tribunala nisu želeli da posle susreta daju izjave ili održe konferenciju za štampu, zbog "osetljivosti trenutka", posebno jer je u toku završna faza formiranja proevropske vlade u Srbiji, rekli su agenciji Beta evropski diplomatski izvori.

Ren je u utorak, na skupu o Balkanu, izjavio u Briselu da najava formiranja nove vlade Srbije i činjenica da je optuženi Stojan Župljanin u haškom Tribunalu, predstavljaju "realnu šansu" za novi zamah na evropskom putu Srbije.

Ren je stavio do znanja da se "suprotstavio stavovima pesimista u pogledu saradnje Srbije sa haškim Sudom". "Verujem da će puna saradnja (Beograda sa haškim Tribunalom) biti moguća čim (srpska) vlada opredeljena za Evropsku uniju, preuzme dužnost", rekao je Ren.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE