• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Parlament o zakonima o vladi i ministarstvima

Skupština Srbije razmatra Predlog zakona o ministarstvima i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o vladi.

 Parlament o zakonima o vladi i ministarstvima  Izvor: MONDO

Poslanici Skupštine Srbije počeli su u ponedeljak vanrednu sednicu na čijem dnevnom redu su Predlog za izmenu zakona o vladi i Predlog zakona o ministarstvima.

Tim predlozima predviđeno je da budući kabinet premijera Mirka Cvetkovića ima 24 ministarstva, da prvi potpedsednik vlade istovremeno bude i zamenik premijera, kao i da glas premijera bude presudan u donošenju odluka. Tim "zlatnim glasom" trebalo bi, prema obrazloženju predlagača, da bude otklonjena mogućnost blokade rada vlade kada ima paran broj članova.

Predloženo je uvođenje novih ministarstava - životne sredine i prostornog planiranja, za ljudska i manjinska prava i za Nacionalni investicioni plan.

Predloge zakona u proceduru po hitnom postupku uputila je grupa od 122 poslanika vladajuće većine.

Odbori za zakonodavstvo i pravosuđe i upravu u načelu su podržali predložene propise, dok su mišljenje izdvojili poslanici SRS i LDP navodeći da predložena rešenja nisu u skladu sa Ustavom. Usvajanjem ovih propisa stvoriće se uslovi za izbor nove republičke vlade.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković ocenio je da nova vlada koju će, kako je predloženo, činiti 24 ministarstva neće biti skupa za državu, te da će svi njeni članovi raditi posao za koji su plaćeni i da će kabinet biti efikasan.

"To nije skupo za državu, imajući u vidu da je dogovoreno da svako radi svoj posao. Da vas podsetim, svi ministri su se u prethodnoj vladi bavili Kosovom i Metohijom, ministar prosvete se konkretno nikada nije bavio svojim resorom, a mi smo se dogovorili da se svako bavi svojim poslom a ne onim što će nekom doneti političke poene", rekao je Marković.


On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da Srbija ima toliko problema da je i 40 ministara malo da rešava sve probleme stvorene poslednjih godina!

Marković je ponovio da će koalicija SPS-PUPS-JS imati minstra energetike, prosvete, infrastrukture, predsednika skupštine, zamenika predsednika vlade i potpredsednika vlade, a kako je naveo, njihova imena su poznata, ali će biti saopštena u utorak.

Poslanici su na početku sednice minutom ćutanja odali poštu preminulom poslaniku SRS Draganu Tasiću.

Na početku sednice šef poslaničke grupe SRS-a Tomislav Nikolić reklamirao je povredu poslovnika, tvrdeći da predsednica parlamenta nije mogla da zakaže vanredno zasedanje po hitnom postupku niti uvrsti predloge zakona u dnevni red u roku u kojem je to učinila.

Naveo je da poslanici nisu imali vremena da prouče predloge i urade amandmane.

Nastavili ste lošu praksu svih dosadšnjih predsednika, izuzev mene koji nisam imao priliku da zakazujem sednice, rekao je Nikolić, koji je bio predsednik skupštine od 8. do 13. maja 2007. godine.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović je objasnila da je sednicu sazvala u kraćem roku, a u skladu sa poslovnikom, zbog potrebe da skupština što pre razmotri predložene zakone.

Jedan od lidera Mađarske koalicije (MK) i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je da ta koalicija želi da učestvuje u Vladi Srbije ali je naglasio da će ta koalicija biti "stabilan učesnik skupštinske većine" u republičkom parlamentu.

"Na poziciji smo da u ovom trenutku personalno ne učestvujemo u republičkoj Vladi ali ne zbog toga što nam je malo nuđeno, nego zato što ne želimo da dajemo legitimitet politici SPS-a sa kojom se ni u prošlosti nismo slagali", rekao je on na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

(www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE