• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicija: Vlada neće biti funkcionalna

Predlogu zakona o ministarstvima poslanici opozicionih stranaka zameraju da predviđa glomaznu i neefikasnu vladu.

 Opozicija: Vlada neće biti funkcionalna Izvor: MONDO

Predlogu zakona o ministarstvima poslanici opozicionih stranaka zameraju da predviđa glomaznu i neefikasnu vladu, nelogičnost u organizovanju ministarstava i ulazak u period u kome će, kako su naveli, ključne odluke donositi predsednik, a ne vlada.

Pored toga što su osporili ne samo rešenja u zakonu, poslanici Srpske radikalne stranke, koji su i najaktivniji u debati, izneli su primedbe i na njegovu hitnost.

Oni su naveli da se po hitnom postupku donose samo oni zakoni kojima se uređuju pitanja i odnosi nastali usled okolnosti koje nisu mogle da se predvide, a da u Predlogu zakona o ministarstvima nema ničega što nije moglo da se predvidi.

"Zaista ne verujem da bi se neko razboleo ako ovaj zakon danas ne bi bio na dnevnom redu, a bezbednst zemlje, kao što znamo, u tom smislu nije ugrožena", rekla je Gordana Pop Lazić iz SRS, dok je šef te poslaničke grupe Tomislav Nikolić ocenio da je Srbiji potrebna podela na dva velika bloka.

On je rekao da u razvijenim demokratijama nema vlade koja ostaje više od dva mandata na vlasti i poručio vladajućoj većini da je njima „to najvažnije", a da je najbolji primer za to formiranje vlasti u Beogradu.

Poslanici DSS izrazili su sumnju da će vlada sa više ministarstava i „dodatnim izdacima koji to prate moći da vodi socijalno odgovornu politiku".

"Ova vlada neće biti efikasna i funkcionalna. Sa ovim brojem ministarstava ulazimo u period formiranja slabe vlade, ključne odluke će se donositi ne u Nemanjinoj 11, već u Predsedništvu, na Andrićevom vencu", rekao je Jovan Palalić iz poslaničkog kluba DSS-NS.

Mišljenje da je buduća vlada plod trgovine koalicionih partnera, a da će njeno funkcionisanje biti svedeno na politiku duplog ključa i velikog nepoverenja, izneli su poslanici poslaničkog kluba LDP.

Njihov predsednik Čedomir Jovanović ocenio je da će se takva politika „zatim preneti na sportske klubove, univerzitet, javni život, što će biti mehanizam zaštite za konfuzno napravljenu vladu".

Jovanović je naglasio da je veoma važno pitanje i koliko će koštati buduća vlada, ali takođe i može li korist od tako glomazne vlade da bude velika.

"Ne, jer su nelogično izdvojena ministarstva", odgovorio je sam Jovanović.

Predsednik parlamenta Slavica Đukić Dejanović obavestila je poslanike da će rad skupštine biti produžen i posle 18 sati ukoliko načelna rasprava o predlogu zakona ne bude završena.

Na sednicama nekoliko skupštinskih odbora u utorak su izabrani predsednici i potpredsednici tih tela.

Za predsednika Odbora za odnose sa Srbima van Srbije izabran je poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Branimir Đokić a potpredsednik tog tela biće izabran na sledećoj sednici.

Predsednik Odbora za finansije je poslanica SRS-a Jorgovanka Tabaković, a potpredsednica Branka Ljiljak iz poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju".

Odbor za prosvetu izabrao je danas samo predsednika - Zorana Šamija iz Demokratske stranke Srbije.

Predsednik Odbora za odbranu biće Dragan Todorović iz SRS-a.

Sednica Odbora za ustavna pitanja na kojoj je takođe trebalo da bude izabran predsednik nije održana jer nije bilo kvoruma.

Ranije su izabrani predsednici Administrativnog odbora (Tomislav Nikolić, SRS), Odbora za pravosuđe i upravu (Boško Ristić, ZES) i Zakonodovanog odbora (Vlatko Ratković, ZES).

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE