• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teral: Francuska će nastojati da ubrza put Srbije u EU

Francuski ambasador u Beogradu izjavio je da će Francuska tokom predsedavanja EU nastojati da ubrza proces pridruživanja Srbije Uniji

 Teral: Francuska će nastojati da ubrza put Srbije u EU Izvor: MONDO

Francuski ambasador u Beogradu Žan-Fransoa Teral izjavio je da će Francuska tokom predsedavanja EU nastojati da ubrza proces pridruživanja Srbije Uniji, ali da je na vlastima u Beogradu da preduzmu neophodne korake za to.

Na konferenciji za novinare povodom početka francuskog predsedavanja EU, Teral je rekao da će "kontinuitet i ubrzanje" obeležiti politiku koju će Francuska kao predsedavajuća voditi u pridruživanju Srbije, kao ključne zemlje regiona, Uniji.

Teral nije mogao da odgovori da li će Srbija dobiti status kandidata za članstvo u EU tokom 2008, niti kada će postati članica EU, jer to, kako je naglasio, zavisi od ispunjavanja neophodnih uslova.

"Znamo da će Srbija dobiti status kandidata ali ne znamo kada. Želimo da ubrzamo proces, ali je odgovornost na zemljama koje žele kandidaturu", rekao je francuski ambasador.

On je ocenio da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je Srbija potpisala, veoma dobro sredstvo, odnosno put koji će zemlju odvesti statusu kandidata i zatim članstvu.

Teral je naglasio da će, međutim, tu biti mnogo posla i da Srbija pre svega treba da radi na usvajanju odgovarajućih zakona.

On je rekao da će EU pomoći novoj vladi Srbije, čije je formiranje najavljeno, u ostvarivanju ciljeva koje je Beograd postavio u pridruživanju EU.

Teral je rekao da se ne može ići u naredni krug proširenja dok se ne reši institucionalna kriza u EU izazvane irskim "ne" Ugovoru iz Lisobona o reformi evropskih institucija.

On je rekao da je Francuska odlučna da reši pitanje institucionalne krize i ocenio da je reč o kratkoročnom problemu koji treba rešiti do izbora za Evropski parlament 2009. godine.

Naglasio je da će Srbija u narednim godinama pristupiti Uniji, ali je dodao da za to nema rokova.

Na pitanje da li će Srbiji biti postavljen uslov da prizna Kosovo da bi postala članica EU, Teral je kazao da su to dva odvojena procesa.

On je podsetio da je uslov za nastavak pridruživanja Srbije EU, puna saradnja sa Haškim tribunalom, a da će se EU u tome oslanjati na procene glavnog tužioca Haškog suda Serža Bramerca.

"Često smo ponavljali da Srbija nije svesna svega dobroga što bi moglo da se desi kada bi se general, čije ime neću citirati, našao u Hagu", rekao je francuski ambasador.

Podsetivši da su Francuska i više njenih partnera priznali nezavisnost Kosova, on je rekao da Pariz želi da pomogne da se reše problemi i ocenio da o Kosovu treba govoriti na konkretan načina.

On je rekao da je sada bitno da se zaštite srpski legitimni, istorijski interesi na Kosovu, odnosno položaj stanovništva na severu Kosova i u drugim enklavama, kao i kulturna i verska baština.

Dodao je da je misija Euleks, o kojoj se, kako je rekao, mnogo govori, upravo osmišljena da bi se bavila takvim problemima.

Teral je rekao i da je pitanje liberalizacije viznog režima slično pitanju statusa kandidata i da srpske vlasti moraju da urade svoj deo posla, odnosno da ispune kriterijume za ukidanje viza.

On je rekao da je Francuska odredila četiri prioriteta predsedavanja
- energetsku bezbednost i zaštitu prirodne sredine, imigraciju, poljoprivedu i bezbednost.

Teral je rekao da u oblasti odbrane EU želi da poveća kapacitete, ali u tesnoj vezi sa NATO-om.

Na konferenciji povodom početak francuskog predsedavanja EU učestvovali su i šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras, ambasadorka Češke Hana Hubačkova i ambasador Slovenije Miroslav Luci.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE