• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština o farmerkama umesto o vladi!

U Skupštini Srbije povlačenjem amandmana vladajuća većina rešila spor s manjinama. Rasprava o Zakonu o vladi još nije počela

 Skupština o farmerkama umesto o vladi! Izvor: MONDO

Vladajuća većina u Skupštini Srbije povukla je u sredu amandman kojim je predložila da se resor za ljudska i manjinska prava pripoji Ministarstvu pravde, što znači da će nova vlada Srbije imati posebno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Amandman na Predlog zakona o ministarstvima povukao je poslanik poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Marko Đurišić, koji ga je u utorak dostavio u skupštinsku proceduru.

Poslanici manjina i opozicije, kao i nevladin sektor u Srbiji su oštro negodovali zbog najava da nova vlada neće imati poseban resor za ljudska i manjinska prava.

Predlog zakona o ministarstvima predviđa da nova vlada Srbije ima 24 ministarstva.

Poslanici stranaka nacionalnih manjina pozdravili su u sredu odluku vladajuće većine da nova vlada ima i ministarstvo za ljudska i manjinska prava i izrazili uverenje da će se na čelu tog resora naći predstavnik većinskog naroda.

Inače, rasprava o amandmanima na predložene izmene Zakona o vladi još nije počela, jer poslanici DSS i SRS već dva sata ukazuju na povrede Poslovnika i tvrde da im je namerno bilo onemogućeno da prisustvuju sednici Zakonodavnog odbora.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović odredila je oko 14.30 jednočasovnu pauzu i pozvala šefove poslaničkih grupa na konsultacije o daljem radu.

Poslanici DSS i SRS tvrde da sednica Zakonodavnog odbora nije zakazana u skladu sa Poslovnikom jer, kako su naveli, nisu bili obavešteni o novom terminu sednice, s obzirom da je početak prvobitno bio zakazan za 11.30, ali je odložen.

Oni zahtevaju da se sednica Zakonodavnog odbora ponovi.

Takođe, poslanici SRS i DSS zameraju predsedniku Zakondavnog odbora Vlatku Ratkoviću što je u parlament došao u farmerkama, podsećajući na kodeks oblačenja.

Izmenama i dopunama Zakona o vladi precizira se način donošenja odluka i predvidja uvodjenje instituta zamenika premijera.

Srpska radikalna stranka (SRS), koalicija Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija (DSS-NS) i Liberalno demokratska partija najavile su da neće glasati za predložene izmene zakona, jer smatraju da su protivustavne.

Izmenama Zakona o vladi predvidjeno je da prvi potpredsednik bude i zamenik predsednika vlade, sa svim ovlašćenjima premijera.

Predloženim rešenjima definiše se i način donošenja odluka u slučaju parnog broja glasova članova vlade, tako da će se odluka vlade smatrati usvojenom, ako je za nju glasala polovina ministara medju kojima i predsednik vlade.

Usvajanjem zakona o vladi i ministarstvima biće stvoreni uslovi za izbor nove Vlade Srbije.

(www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE