• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Manjine zadovoljne povlačenjem amandmana

Poslanici stranaka nacionalnih manjina pozdravili su odluku vladajuće većine da nova vlada ima i ministarstvo za ljudska i manjinska prava

 Manjine zadovoljne povlačenjem amandmana  Izvor: MONDO

Oni su izrazili uverenje da će se na čelu tog resora naći predstavnik većinskog naroda.

"Ubeđen sam da je to dobro rešenje i da je neophodno da se formira posebno ministarstvo za ljudska i manjinska prava", izjavio je šef poslaničkog kluba manjina Balint Pastor novinarima u parlamentu.

On je rekao da je prethodni peiod pokazao da je veoma štetno kada ne postoji takvo ministarstvo, jer se u tom slučaju niko ozbiljno ne bavi problematikom nacionalnih manjina.

Poastor je odbacio spekulacije da je Mađarska koalicija najavila da neće podržati izbor nove vlade ukoliko ne bude formirano posebno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

"Mađarska koalicija nije faktor nestabilnosti. Mi smo životno zainteresovani da se što pre formira proevropska vlada. Juče sam samo nagovestio da ćemo preispitati podršku zakonu o ministarstvima ukoliko to ministarstvo ne bude formirano", rekao je Pastor.

On je izrazio nadu da je Demokratska stranka u međuvremenu "uvidela da je neophodno da se u zemlji u kojoj 18 odsto stanovništva čine pripadnici nacionalnih manjina, formira takvo ministarstvo".

Upitan da li je mađarska koalicija spremna da preuzme taj resor, Pastor je odgovorio da oni nisu tražili formiranje tog ministarstva da bi neko iz Saveza vojvođanskih mađara bio na njegovom čelu.

Najcelishodnije je, ocenio je on, da na čelu ministarstva bude stručnjak, koji je pripadnik većinskog naroda.

Poslanik Koalicije Albanaca preševske doline Riza Haljimi rekao je da je odluka o povlačenju amandmana kojim je bilo predloženo da se resor ljudskih i manjinskih prava pripoji ministarstvu pravde predstavlja ohrabrujuću vest, koja daje nadu manjinama da će se ozbiljnije raditi na zašititi njihovih prava.

Haljimi je novinarima izjavio da očekuje ozbiljniji rad nego što je to bilo u prethodna dva saziva vlada koje je vodio Vojislav Koštunica.

"Očekujem da imamo bolji period u rešavanju veoma ozbiljnih problema manjina", dodao je Haljimi.

Upitan da li je amandman povučen zbog uslovljavanja manjina, Haljimi je odgovorio da je svaki ozbiljan predlagač zakona mogao da računa na to da određeni broj manjina neće glasati za zakon koji ne predviđa taj resor.

I direktor Beogradskog centra za ljudska prava profesor Vojin Dimitrijević pozdravio je povlačenje predloga da se resor ljudskih i manjinskih prava pripoji Ministarstvu pravde ocenivši da to pokazuje spremnost političke elite da reaguje na argumente javnosti.

"Pokazalo se, što kod nas ne biva često, da je naša politička elita spremna da reaguje na argumente koji dolaze od javnosti, od stručnjaka i nevladinih organizacija" ocenio je Dimitrijević u izjavi Tanjugu dodajući da "nije nikakav greh imati loš predlog, već bi bio greh insistirati na lošem predlogu".

On je istakao da je glavni argument u prilog povlačenja amandmana to što je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u našim uslovima potrebno.

"To nije samo Ministarstvo za ljudska prava nego i za manjine. Ono je važno i simbolički jer je u poslednje vreme bilo čudnih mišljenja da to nama ne treba, da kod nas nema ni govora mržnje ni bilo kakvih kršenja ljudskih prava", rekao je Dimitrijević.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE