• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH i Hrvatska se i dalje spore oko granice

Pitanje granice Hrvatske i BiH kod Neuma, prije svega dva mala ostrva i vrh poluostrva Klek, razlog nesuglasica dvije zemlje.

 BiH i Hrvatska se i dalje spore oko granice  Izvor: MONDO

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da bi trebalo ratifikovati sporazum o granici s BiH iz 1999. godine koji su potpisali tadašnji predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, ali da bi prije toga trebalo odrediti da li je sporno područje u Malostonskom zalivu bilo u sastavu Hrvatske ili BiH.

"Svakako bih na neki način ratifikovao sporazum i odredio hrvatske granice", rekao je Josipović u Sinju.

Josipović smatra da bi, ako bi se Hrvatska odlučila za ratifikaciju i ako se utvrdi se da je to bila teritorija BiH, za ratifikaciju bila dovoljna relativna većina u Saboru.

"Međutim, ako se pokaže da su to bila područja u sastavu Hrvatske, onda bi tu trebala dvotrećinska većina", rekao je.

BiH nije ratifikovala sporazum, kao što tvrde neki mediji, rekao je sinoć za Novu TV Josipović koji smatra da će se u BiH vrlo teško doći do ratifikacije.

Ako se sporazum ne ratifikuje, postojao bi i dalje privremeni režim vezan za granicu u Malostonskom zalivu, a promjena privremenog rješenja značila bi otvaranje nekog postupka arbitraže.

Na to bi međutim trebala pristati i BiH, što je po Josipovićevom mišljenju vrlo komplikovano a rezultat toga neizvjestan.

Na izjave nekih političara koji tvrde da u trenutku postizanja tog sporazuma predsjednik Franjo Tuđman nije imao tačan uvid u stvari, Josipović gleda kao na ponižavanje prvog predsjednika Hrvatske što nije dobro ni za državu niti su dobar argument u sporu.

S druge strane, ministar saobraćaja i veza BiH Damir Hadžić ističe da Veliki i Mali škoj i vrh Kleka pripadaju BiH, a da nesmetani izlaz na otvoreno more toj zemlji mora biti zagarantovano pravo.

Hadžić je za "Dnevni avaz" rekao vlasti u Hrvatskoj pokazuju ozbiljnu volju za dogovor, ne isključujući niti međunarodnu arbitražu u slučaju da se zakomplikuje ratifikacija.

"Ne tražimo bilo kakve ustupke. Vjerujemo u spremnost, racionalnost i sposobnost hrvatske vlade da ovo pitanje riješi, a mi se nećemo ustezati da iskoristimo sva raspoloživa pravna sredstva da dokažemo da ostrvca pripadaju BiH i da je ovaj arhipelag potvrda da je BiH jednako pomorska zemlja kao i Hrvatska", rekao je Hadžić.

On smatra da HDZ u Hrvatskoj prikuplja jeftine političke poene osporavajući ratifikaciju sporazuma o granici i izražava sumnju da će se sporazum o granici Tuđman-Izetbegović iz 1999. ratifikovati zbog

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE