• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slovenija će ucjenjivati BiH oko stare štednje

Slovenija je spremna na sve da bi izbjegla plaćanje po osnovu 1,2 milijarde KM duga starim štedišama "Ljubljanske banke", tvrdi slovenački advokat.

 Slovenija će ucjenjivati BiH oko stare štednje Izvor: MONDO

Vlada Slovenije je spremna čak i na to da pokuša da ucijeniti BiH kako bi odustala od potraživanja na ime stare devizne štednje, tvrdi slovenački advokat Franc Bucik koji zastupa štediše iz BiH u ovoj zemlji.

Prema njegovim riječima, potezi koje Vlada Slovenije preduzima u slučaju Hrvatske mogli bi se desiti i BiH, a odnose se na dugovanja bosansko-hercegovačkih firmi Ljubljanskoj banci, ako ih uopšte i ima.

"Ovo što Slovenija i ministar spoljnih poslova Karl Erjavec rade, nije nikome jasno u Sloveniji. Umjesto da plate dug, oni skreću pažnju sa stvarnog problema, ucjenjujući države kojima se duguje. To nema nigdje na svijetu, a tako će sigurno pokušati ucijeniti i BiH", rekao je Bucik za "Dnevni avaz".

On tvrdi da tako nešto nije moguće, jer BiH nema dugova, niti repova prema Sloveniji, navodeći da su to, prije svega, "privatni problemi" dvije države.

"Uostalom, Brisel više neće tolerisati to što Slovenija radi. Oni su dobro upoznati sa problemom Ljubljanske banke. Neće dozvoliti nikakve ucjene, niti prevare. Već smo podnijeli tužbu zbog malverzacija koje traju 20 godina. Država je glavni krivac što dug nikada nije isplaćen", rekao je Bucik.

Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec najavio je ranije da će Slovenija blokirati ulazak Hrvatske u EU ako Zagreb ne odustane od potraživanja novca za devizne štediše Ljubljanske banke.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE