• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protivustavno djelovanje u Predsjedništvu i MIP-u BiH

SDS upozorila je na protivustavno djelovanje Predsjedništva i Ministarstva inostranih poslova BiH prilikom glasanja u UN o Rezoluciji o Siriji.

 Protivustavno djelovanje u Predsjedništvu i MIP-u BiH Izvor: MONDO

"Pošto je predstavnik BiH u UN glasao za Rezoluciju, iako nije postojala saglasnost srpskog člana Predsjedništva, radi se o protivustavnoj uzurpaciji nadležnosti od strane Ministarstva inostranih poslova, uz saglasnost dva člana Predsjedništva iz FBiH", saopošteno je iz SDS-a.

Iz SDS-a ističu da je ovako uvedena praksa smišljeno rušenje Ustava BiH i zaobilaženje predstavnika RS u Predsjedništvu i Ministarstvu inostranih poslova i zahtjevaju hitnu reakciju predstavnika iz Srpske u zajedničkim organima u Sarajevu.

SDS očekuje od srpskog člana Predsjedništva Nebojše Radmanovića da zatraži hitnu sjednicu na kojoj bi se Predsjedništvo BiH izjasnilo o nastaloj situaciji i sankcionisalo odgovorne.

"Ukoliko se to ne desi, SDS očekuje od nadležnih institucija RS da donesu adekvatne odluke kako bi obezbjedila Ustavom definisane nadležnosti i zaštitu interesa RS", navodi se u saopštenju.

Predstavnik BiH je tokom glasanja u Generalnoj skupštini UN podržao rezoluciju o Siriji koju je predložila Saudijska Arabija i kojim se izražava otvorena podrška oružanoj pobuni protiv vladavine sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Predstavnik BiH na sjednici Generalne skupštine UN instrukciju da glasa za rezoluciju dobio je iz kabineta ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, na osnovu sugestije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić - Babić rekla je ranije Srni da je predstavnik BiH trebao da bude uzdržan, budući da Predsjedništvo BiH nije zauzelo zvaničan stav o sirijskoj krizi.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE