• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čuvajte se toplotnog udara

Toplotni talas koji je zahvatio BiH prethodnih dana ne jenjava, a živa u termometru danas će pokazivati i 42 stepena Celzijusa.

 Čuvajte se toplotnog udara Izvor: MONDO

Danas će se dnevna temperatura kretati od 34 stepena Celzijusa, a najtoplije će biti u Višegradu i Hercegovini, gdje će se živa u termometru popeti do 42 stepena Celzijusa.

"Već sutra se može očekivati blagi pad temperature, kada će se dnevna temperatura kretati od 30 do 33 stepena Celzijusa. Na istoku i jugu zemlje i dalje će ostati toplo, jer će se temperature kretati od 35 do 39 stepeni Celzijusa", rekao je dežurni meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS Draško Rudan.

Naglasio je da se u srijedu može očekivati osvježenje u svim krajevima, te dodao da će se temperatura kretati od 27 do 32 stepena Celzijusa, prenosi "Glas Srpske".

Zbog visokih temperatura povećan je broj pacijenata u domovima zdravlja. Temperatura vazduha koja se proteklog vikenda nije spuštala ispod 37 stepeni Celzijusa zadala je pune ruke posla zaposlenima u Domu zdravlja Gradiška. Direktor bolnice u Gradišci Vlado Marjanović rekao je da je primjetan veći broj hroničnih bolesnika.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske upozorava građane da, s obzirom na najavljenu ekstremno visoku temperaturu, sljedećih nekoliko dana što manje vremena provode na otvorenom, posebno u najtoplijem periodu dana od deset do 17 časova.

Ministarstvo posebno upozorava roditelje da u ovom periodu zaštite djecu koja često borave napolju, da ih ni nakratko ne ostavljaju same u parkiranim vozilima, te da se pridržavaju svih preporučenih mjera za zaštitu od visoke temperature.

Ljekari preporučuju boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, uzdržavanje od fizičkih radova, češće tuširanje mlakom vodom i uzimanje što više tečnosti. Ako postoji potreba za izlazak van kuće, preporučuje se maksimalna zaštita od UV zračenja, boravak u hladu kada god je moguće, uzimanje veće količine tečnosti. Bolesnici moraju da terapiju uzimaju redovno.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE