• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MIP traži veći luksuz za diplomate

Godišnji troškovi zakupa rezidencija i kancelarija širom svijeta iznose oko 7,5 miliona KM, ali u MIP BiH smatraju da se radi o skromnim izdvajanjima

 MIP traži veći luksuz za diplomate Izvor: MONDO

Ministarstvo inostranih poslova (MIP) BiH mjesečno izdvaja više od 630.000 KM za zakup rezidencija i kancelarija u kojima su smještene diplomate širom svijeta, odnosno oko 7,5 miliona KM.

U MIP-u, međutim, smatraju da je riječ o skromnim troškovima i da bi prostorije u diplomatsko-konzularnoj (DKP) mreži trebalo da budu mnogo komfornije, piše "Glas Srpske".

U analizi stanja u DKP-u, koju je MIP izradio na zahtjev Predsjedništva BiH, navedeno je da se za zakup kancelarija mjesečno izdvaja gotovo 400.000 KM, a za zakup rezidencija oko 230.000 KM.

Iako se za rad DKP mreže izdvaja mnogo novca iz budžeta, mnoge ambasade nisu opravdale svrhu postojanja. To je priznalo i MIP, koje u analizi navodi da se zbog toga razmišlja o zatvaranju pojedinih ambasada.

BiH ima najviše ambasada u zemljama arapskog svijeta, ali od većine njih nije imala velike koristi, zbog čega bi neke mogle biti ugašene, prvenstveno ona u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Najviše novca izdvaja se za zakup rezidencije i kancelarija u NJujorku koji mjesečno košta 43.033 KM. Poslije Njujorka najviše novca troši se za iznajmljivanje rezidencije za Misiju BiH pri NATO-u u Briselu, za šta se mjesečno izdvaja 29.858 KM.

Najniža kirija za rezidenciju je u Istanbulu za koju se mjesečno izdvajaju 2.934 KM, a troškove zakupa manje od 5.000 KM imaju još ambasade u Berlinu, Kuala Lumpuru, Štutgartu, te Briselu.

U MIP-u navode da unajmljeni objekti ne zadovoljavaju stvarne potrebe za smještaj i obavljanje svakodnevnih poslova, a naročito za prijeme.

"Primjer je misija BiH u Ženevi koja je smještena u stanu, bez adekvatne sale za prijem", navodi MIP u analizi i dodaje da ambasadori ne borave u ogromnim i skupim rezidencijama.

U DKP mreži zaposleno je 370 ljudi, među kojima 274 u ambasadama, 55 u stalnim misijama i 41 u generalnim konzulatima. Samo za njihove plate i naknade prošle godine je potrošeno oko 1,9 miliona maraka.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE