• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Požari bjesne, zatražena pomoć iz vazduha

Na nekoliko područja u BiH ponovo bjesne požari, a najteže stanje je na području Mostara i opštine Šekovići.

 Požari bjesne, zatražena pomoć iz vazduha Izvor: MONDO

Ipak, većina požara je pod kontrolom i ni na jednom od tih požarišta nisu ugroženi stambeni ili drugi objekti, a njihovo gašenje otežava nepristupačan teren, pa se traži pomoć iz vazduha, prenose "Nezavisne novine".

Tako je, pored nekoliko lokaliteta, požar aktivan u blizini najvećeg energetskog čvorišta u regiji, u mjestu Čule, kod Mostara, ali nije direktno ugroženo elektropostrojenje.

Prema riječima Petra Jurića, komandanta Vatrogasne jedinice Mostar, gašenje požara na lokalitetu Slipčići nastavljeno je i juče, dok je u mjestu Kuti ono onemogućeno zbog nepristupačnog i miniranog terena, kao i između Donje i Gornje Drežnice.

Isto tako, požar u mjestu Crni Vrh, u opštini Šipovo, i dalje aktivan, ali je pod kontrolom. U opštini Šekovići aktivan je požar na području mjesne zajednice Papraća, ali ljudi i objekti, takođe, nisu ugroženi.

Požar, koji već četvrti dan bjesni na području Borogova u opštini Šekovići, proširio se i na teritoriju opštine Osmaci.

Momir Ristić, načelnik opštine Šekovići, rekao je da je u plamenu gotovo 200 hektara borove šume, te da su ekipe za gašanje neprestano na terenu, ali i da očekuju pomoć Helikopterske jedinice Oružanih snaga BiH.

U opštini Bileća se požar od Damje širi po Zvijerini i većih je razmjera. Gori listopadna šuma i nisko rastinjei širi se prema teritoriji Ljubinja. Požar je izbio i u reonu Tepura, gdje je vatra zahvatila šumu i nisko rastinje.

U saopštenju Civilne zaštite RS se navodi da u opštini Gacko na planini Javor gori pašnjak, a da se vatra proširila na bukovu šumu, te da je vatrena stihija ugašena na području Prnjavora, Majevice i Trebinja.

Uprava Civilne zaštite RS zatražila je od Operativno-komunikacijskog centra 112 Ministarstva bezbjednosti BiH angažman helikoptera OS BiH i 15 vojnika sa naprtnjačama i terenskim vozilom, radi gašenja požara koji je zahvatio šumu na području Šekovića.

Dragan Štark iz Republičke uprave Civilne zaštite rekao je se ne zna kada će helikopter, vojnici i terensko vozilo OS BiH biti angažovani.

Jedan helikopter OS BiH je zbog velikih požara na području Hercegovačko-neretvanskog kantona juče uključen u akciju gašenja požara na području Konjica. Osim u Konjicu, požari su aktivni i na području Čapljine i Stoca.

Vatrogasni savez RS ponovo je apelovao da građani zbog visokih temperatura i suše maksimalno vode računa da ni na koji način ne izazivaju požar, te da uočene slučajeve odmah prijave najbližoj vatrogasnoj jedinici. Upozorili su da je na području između Nevesinja i Gacka u mjestu Slivlja, požar trave prerastao u požar šume.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE