• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sredstva za izbjeglice blokirana u Predsjedništvu BiH

Raspodjela sredstava za izbjegla i raseljena lica blokirana je u Predsjedništvu BiH, piše Glas Srpske.

 Sredstva za izbjeglice blokirana u Predsjedništvu BiH Izvor: MONDO

Sredstva za izbjegla i raseljena lica, prikupljena na međunarodnoj donatorskoj konferenciji koja je u aprilu održana u Sarajevu, blokirana je u Predsjedništvu BiH zbog neslaganja oko kadrovskih rješenja.

Predsjedništvo BiH je 19. jula trebalo da izabere članove komisije za izbjegla i raseljena lica BiH, čiji bi zadatak bio da analiziraju proces povratka i raspodjele donacije po projektama.

List saznaje da to nije učinjeno, jer predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nije dao saglasnost za određena kadrovska pitanja koja su se našla na dnevnom redu sjednice, a među kojima je bio i izbor članova ove komisije.

U Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH listu je rečeno da su Predsjedništvu BiH upućena imena kandidata za članove komisije za izbjegla i raseljena lica, te da očekuju da će lista biti razmatrana na prvoj narednoj sjednici Predsjedništva.

Planirano je da komisiju čine četiri člana koja predlaže Savjet ministara BiH, po dva člana iz entiteta i jedan član iz Brčko distrikta, uz jednaku nacionalnu zastupljenost.

Sekretar Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Dragomir Kovač, jedan od kandidata za člana komisije, kaže da procedura predugo traje, s obzirom na to da je donatorska konferencija održana još u aprilu.

On je dodao da će prikupljeni novac BiH dobijati u godišnjim tranšama za projekte koji tek treba da budu ustanovljeni.

"Komisija bi, ako bude formirana na jednoj od naredne dvije sjednice Predsjedništva BiH, već do kraja oktobra mogla donositi odluke o projektima", rekao je Kovač.

U Sekretarijatu Predsjedništva BiH su, međutim, rekli da nemaju najavu za skorije održavanje sjednice Predsjedništva.

Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji prikupljeno je oko 300 miliona evra za stambeno zbrinjavanje izbjeglica u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, što je oko 60 odsto sredstava koja su potrebna za trajno rješavanje problema ove populacije.

Srbiji bi trebalo da pripadne 335 miliona, Hrvatskoj 120 miliona, BiH 101 milion, a Crnoj Gori 28 miliona evra. U BiH je potrebno da se riješi stambeno pitanje za oko 5.400 porodica, odnosno oko 14.000 osoba.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE