• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Doboj: Zaustavimo trovanje Ozrena

Neformalna grupa građana "Zaustavimo trovanje Ozrena" zatražila od vlasti da spriječe "bezobzirno uništavanje životne sredine Ozrena".

 Doboj: Zaustavimo trovanje Ozrena Izvor: MONDO

U saopštenju dostavljenom Srni navodi se da se ova grupa građana protivi namjeri stvaranja odlagališta opasnog otpada u Novom Petrovu, u bivšim pogonima preduzeća "Bosnaazbest", kao i u krugu biše Ciglane u Sočkovcu.

Namjeru skladištenja otpadnih materija na prostore Ozrena ima tuzlansko predstavništvo zagrebačkog preduzeća "Kemokop", čije su glavne djelatnosti prevoz i veleprodaja hemikalija i zbrinjavanje opasnog otpada.

Zagrebački "Kemokop" za te poslove ima dozvolu njemačkog Ministarstva za zaštitu životne sredine, koja mu omogućava uvoz opasnog otpada u tu državu i njegov prevoz kroz sve zemlje EU.

Tuzlansko predstavništvo preduzeća "Kemokop" nema radnu dozvolu nadležnih institucija Federacije BiH i Tuzlanskog kantona, kao i Agencije za vodno područje rijeke Save u Sarajevu za skladištenje i promet opasnih materija i hemikalija i ispuštanje tehnoloških otpadnih voda iz pogona "Dita" Tuzla, čiji je zakupac.

U saopštenju se navodi da je grupa zaljubljenika Ozrena i poštovalaca čiste i zdrave sredine formirala internet grupu kojoj se pridružilo više od 3.800 članova, te da neće dozvoliti uništenje ozrenskih prirodnih ljepota.

"Spremni smo na organizovanje masovnih protesta i drugih vidova građanske borbe, koje zakon dozvoljava, o čemu će javnost biti upoznata u skorije vrijeme", stoji na kraju saopštenja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE