• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pokloni knjigu, pomozi drugu!

Ministarstvo prosvjete i kulture RS pozvalo je učenike osnovnih i srednjih škola u Srpskoj da se uključe u akciju "Pokloni knjigu, pomozi drugu".

 Pokloni knjigu, pomozi drugu! Izvor: MONDO

Akcija je osmišljena tako da učenici svoje prošlogodišnje udžbenike predaju školskim bibliotekama kako bi ih mogli koristiti mlađi učenici.

Akciju "Pokloni knjigu, pomozi drugu" već nekoliko godina organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture u saradnji sa rukovodstvom škola kako bi obezbijedili udžbenike što većem broju učenika u narednoj školskoj godini.

U resornom ministarstvu Srni je rečeno da ova akcija traje do kraja septembra, a da je od rukovodstava škola zatraženo da organizuju prijem i podjelu udžbenika, te da upoznaju učenike o značaju ove humane akcije.

U školskoj 2010/2011. najbolje rezultate u akciji "Pokloni knjigu, pomozi drugu" ostvarila je Osnovna škola "Jovan Jovanović Zmaj" Srbac. Zahvaljujući ovoj akciji, u školi je 31 odsto učenika trećeg razreda, 45 odsto učenika četvrtog, te 92 odsto učenika od petog do devetog razreda koristilo stare udžbenike, dok je dio podijeljen i učenicima susjednih škola u opštini.

Dobar rezultat u ovoj akciji ostvarila je i Osnovna škola "Sveti Sava" iz Novog Grada, gdje je prikupljeno 2.377 udžbenika i Osnovna škola "Sveti Sava" u Rogatici, gdje je prikupljeno 1.105 udžbenika, odnosno gdje je većina učenika učestvovala u akciji.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske ističu da u srednjim školama učenici mogu dijeliti manji broj udžbenika,jer je riječ o stručnim knjigama, a najbolje rezultate bilježe Medicinska škola u Banjaluci i Ugostiteljsko-ekonomska škola u Prijedoru.

Vlada Republike Srpske je u školskoj 2012/2013. godini obezbijedila besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola za šta je izdvojeno oko 963.300 KM.

Još 200.000 KM izdvojeno je za nabavku udžbenika odličnim učenicima iz porodica sa četvoro i više djece, a za njihovu nabavku i distribuciju zaduženi su Ministarstvo finansija i Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

U Ministarstvu porodice, omladine i sporta Srpske Srni je rečeno da će učenici udžbenike dobiti prvog dana školske godine u svojim školama.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE