• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruski helikopter za gašenje požara ne stiže u BiH?

Mala je vjerovatnoća da će ruski helikopter K-32 sutra ujutro moći da pomogne u gašenju požara u okolini Mostara

 Ruski helikopter za gašenje požara ne stiže u BiH? Izvor: MONDO

Ruski helikopter K-32 je, zajedno sa srpskim helikopterima, angažovan na gašenju požara na Zlatiboru i mala je vjerovatnoća da će sutra ujutro moći da pomogne u gašenju požara u okolini Mostara, rečeno je Srni u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije.

"Helikopter Ruske Federacije sutra će, zajedno sa našima, nastaviti gašenje požara na Čigoti, na Zlatiboru, tako da je mala verovatnoća da će sutra moći da bude upućen u Mostar", rečeno je u ovom sektoru.

Prema istom izvoru, ako bi požar na Zlatiboru bio lokalizovan, možda bi postojala mogućnost da ruski helikopter bude upućen za Mostar, ali kako sada stvari stoje, za to nema šanse.

U Sektoru navode da u Srbiji stalno izbijaju novi požari, a najnoviji je na Crnom vrhu, u okolini Zaječara, dok veliki požar na Zlatoboru, na Čigoti, još nije pod kontrolom.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić ranije je izjavio da se za gašenje požara u okolini Mostara poslije podne očekuje pomoć helikoptera Eufora, a da bi ujutro mogao doći i helikopter Ruske Federacije "K-32", koji se nalazi u regionalnom centru za borbu protiv požara u Nišu.

Kao jedini spas od požara koji je zahvatio više područja u BiH, Savjet ministara BiH prihvatio je pomoć Ruske Federacije koja je obećala da će poslati helikopter "K-32" koji nosi pet tona vode u jednom zamahu.

Na području grada Mostara trenutno su i dalje aktivna dva velika požara na lokalitetu Rujišta, te u Podveležju.

Požar sa lokaliteta Veliko Rujište tokom noći i jutra proširio se prema naseljenom dijelu, tako da se približio na oko 200-300 metara od planinarskog doma.

Vatrogasci iz Mostara su u stalnoj pripravnosti i sa lokalnim stanovništvom nastoje zaštititi i odbraniti stambene objekte u blizini.

Predjeli Porim, Orlinka, Malo Rujište i Herceg vrelo su u potpunosti izgorjeli, a dodatni strah uliva činjenica da se u nekoliko navrata čula jaka eksplozija od zaostalih mina na tom području.

Trenutni problemi u vezi sa podrškom civilnim strukturama BiH na gašenju požara ogledaju se u nedostatku materijala za tekuće održavanje helikoptera, rečeno je Srni u Ministarstvu odbrane BiH.


Helikopteri poslije 25, 50 i 100 časova leta imaju povremene preglede za koje je potreban materijal za redovno održavanje, te je njegov nedostatak izazvao određene zastoje i u podršci civilnim strukturama.

"Kraći zastoj je otklonjen i jedan helikopter Oružanih snaga BiH već je uspješno đelovao danas u rejonu opštine Bratunac", navode u Ministarstvu odbrane.

Helikopteri "MI-8" do jučerašnjeg dana napravili su 19 misija, odnosno oko 47 časova leta, pri čemu je izbačeno oko 460.000 litara vode na terene zahvaćene požarom, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Helikopteri su djelovali u rejonu Konjica, Mostara, Tomislavgrada i Bratunca.

Helikopteri nisu djelovali od 19. do 22. avgusta radi aktivnosti na održavanju helikoptera, što je podrazumijevalo nabavku i ugradnju neophodnih dijelova i materijala.

Požar u rejonu Krmine kod Banjaluke je ugašen i nije bilo povrijeđenih ni ugroženih objekata, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.


U izvještaju Civilne zaštite o stanju požara u Srpskoj od 14.00 časova navodi se da je vatra na obroncima planine Čemernica u rejonu Bočac – Baljvine u opštini Kneževo i dalje aktivna i da je gašenje otežano zbog nepristupačnog terena.

Požar, na čijem je gašenju angažovano oko 120 ljudi sa četiri cisterne, zahvatio je površinu od oko 400 hektara. Nema ugroženih objekata niti povrijeđenih.

Pod kontrolom su i požari u selu Dubica u opštini Mrkonjić Grad, gdje gori niskog rastinje i trava, kao i u mjestu Crni Vrh u opštini Šipovo gdje je zahvaćena površina od oko 30 hektara, ali naselja nisu ugrožena.

U opštini Teslić u mjestu Klupe na Borji stavljen je pod kontrolu požar koji je izbio jutros oko 5.30 časova i zahvatio nisko rastinje na površini do jedan i po hektar. Angažovano je jedno vatrogasno vozilo i tri vatrogasca.


U mjestu Prisade kod Doboja vatrogasci kontrolišu požar koji je nastao jutros oko 8.20 časova i zahvatio pomoćni objekat sa ogrevnim drvetom. Angažovana su dva vatrogasna vozila i četiri vatrogasca.

U opštini Bratunac u 12.00 časova završeno je gašenje požara u Slapašnici, gdje je angažovan i helikopter Oružanih snaga BiH. Nema ugroženog stanovništva i objekata jer je linija požara od naseljenog mjesta udaljena oko jedan i po kilometar.

U toku jučerašnjeg dana ponovo je aktiviran požar na lokalitetu Sikirići – Tegare – Zapolje. U ova dva požara trenutno je zahvaćena površina od oko 300 hektara i do sada na ovim lokacijama izgorjelo je oko 900 hektara šume.

Požar, koji je izbio juče u poslijepodnevnim časovima na lokalitetu Divljakinje u Sasama u opštini Srebrenica, i dalje je aktivan, ali je njegovo gašenje otežano zbog mina.

Požar koji je izbio na lokalitetu Blažijevići i Pribojevići je lokalizovan i nema ugroženog stanovništva ni objekata.

Požar u mjestu Skenderovići, između naselja Oparci i Brezovice, i dalje je aktivan, ali zbog nepristupačnosti terena njegovo gašenje je onemogućeno.

U opštini Šekovići lokalizovan je požar na lokalitetu Raševo, dok je vatra trenutno aktivna na lokalitetu sela Korijen. Požar u selu Kaštijelj je lokalizovan, ali zbog postojanja minskog polja i nepristupačnosti terena njegovo potpuno gašenje je onemogućeno.

U opštini Sokolac aktivan je požar u mjestu Bereg, u akciji gašenja angažovano je 13 radnika Šumskog gazdinstva "Romanija", dva vatrogasca i jedna vatrogasna cisterna.

Požar u rejonu Gostun u opštini Novo Goražde aktivan je i trenutno se širi ali ne prijeti opasnost kućama.

U opštini Trebinje i dalje je aktivan veliki požar na platou Trebinjskih brda, gdje gori nisko rastinje i šikara na površini od oko 800 hektara.

U akciji gašenja vatre, koja ne ugrožava naselje, angažovano je 20 vatrogasaca sa tri vozila, 10 pripadnika Civilne zaštite i 25 mještana.

U mjestu Tvrdoš – Kočela pod kontrolom je požar u kojem je izgorjelo 626 hektara šume. Naselja nisu ugrožena a stanje na požarištu prati pet vatrogasaca i 15 vojnika Oružanih snaga BiH.

U mjestu Nudo, gdje ima i visoke šume, aktivan je požar koji se širi iz pravca Crne Gore, teritorija Republike Srpske zahvaćena je vrlo malo i naselja nisu ugrožena.

Aktivni su i požari u opštini Bileća u mjestima Davidovići, Rioca, Ćovkovina i Ćatovina, gdje gori mješovita šuma i trenutno nisu ugrožena naselja.

Površina koju je požar zahvatio procjenjuje se na oko 1.000 hektara. Takođe, ponovo su aktivni i požari u mjestima Vranjska, Zvjerina i Kačanj.

U opštini Gacko aktivan je požar na Bjelasnici na nepristupačnom terenu, gdje gore četinari i bukova šuma. Linija požarišta je oko jedan kilometar, naselja nisu ugrožena, a angažovano je pet vatrogasaca sa jednim vatrogasnim vozilom.

U opštini Ljubinje aktivan je požar u mjestima Miljanovići, Obzir, Pustipusi i Vojska Njiva, vatrena linija je duga oko osam kilometara a gori visoka i niska šuma na oko 200 do 300 hektara.

Naselja nisu ugrožena a požar gasi 12 vatrogasaca sa tri vozila i 15 mještana.

Aktivan je požar i u mjestima Žabica, Plana Dola, Gornja Ivica, gdje gori visoka šuma i gdje je zahvaćeno oko 200 hektara, ali nije ugroženo naselje. Na Vlahovićima gori visoka i niska šuma na oko 100 hektara, ali naselja nisu ugrožena.

U opštini Nevesinje aktivan je požar u mjestu Morine koji je zahvatio oko 1.000 hektara površine i prijeti naselju Gornje Selo i katunima. U gašenju učestvuju vatrogasci, pripadnici Civilne zaštite i šumari.

U Berkovićima aktivan je požar na brdu Kobaš, gdje gori nisko i visoko rastinje na površini od oko 20 hektara. U gašenju požara učestvuje 10 pripadnika Civilne zaštite i jedan šumar, dok nisu ugrožena naselja.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE