• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mun: Nijedna zemlja ne može uspjeti bez učešća žena

Ambasador SAD u BiH na otvaranju sesije Radne grupe za jačanje žena ocijenio da nijedna država ne može uspjeti bez učešća žena

 Mun: Nijedna zemlja ne može uspjeti bez učešća žena Izvor: MONDO

Ambasador SAD u BiH Patrik Mun ocijenio je danas da nijedna država ne može uspjeti bez učešća žena i ako polovina njenog stanovništva nije angažovana na poboljšanju društva.

Mun je na otvaranju sesije Radne grupe za jačanje žena istakao da je ova sesija prilika da razgovaraju o zajedničkoj saradnji na unapređenju položaja žena širom BiH i njihovom daljem napretku.

On je podsjetio da je ova Radna grupa dio širih nastojanja Vlade SAD da jača dijalog sa civilnim društvom i cilj sesije je da se čuje šta Vlada SAD i međunarodna zajednica mogu učiniti da pomognu da se promoviše politički, društveni i ekonomski napredak žena.

"Današnja diskusija će se usmjeriti na četiri teme - učešće žena u politici, ekonomsko jačanje žena, borba protiv nasilja u porodici i poboljšanje pristupa žena zdravstvenoj zaštiti", istakao je Mun.

Ambasador SAD za globalna ženska pitanja Melani Virvier istakla je da nijedna zemlja ne može uspjeti ako žene nisu aktivne u svakoj oblasti društva.

Ona je istakla da je i ova sesija dio strateškog dijaloga SAD sa civilnim društvom, ističući da kada žene doživljavaju progres onda cijelo društvo napreduje, zbog čega su ovakve diskusije važne.

Virvier je naglasila da su žene važne za rast ekonomije i zato je važno ekonomsko jačanje žene i uključivanje u biznis i iskorištavanje svih talenata.

Predstavnica organizacije "Udružene žene" iz Banjaluke Nada Golubović istakla je da su žene u BiH, kao u svim zemljama tranzicije, u principu zanemarene i diskriminisane u mnogim područjima.

Golubovićeva je naglasila da je vidljivo da su žene diskriminisane u politici, što se vidi i u ovoj predizbornoj kampanji, te da su žrtve nasilja u porodici i ekonomski ovisne o muškarcima, jer su manje zaposlene nego muškarci.

"Rad u kome su žene mnogo angažovane je neplaćeni rad, nije nigdje vidljiv i ne ulazi u bruto društveni dohodak BiH", istakla je ona.

Prema njenim riječima, kada žene djeluju u socijalnom sektoru onda imaju i podršku vlasti, a kada daju glas protiv toga šta rade vlasti - onda nemaju podršku.

Na pitanje šta učiniti da se to promijeni, Golubovićeva je rekla da je potrebno imati više žena izabranih u vlasti.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE