• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Italijan besplatno operisao srce petomjesečnog Aleksandra

Direktor dječije kardiohirurgije u klinici "OPA – Masa" u Italiji Bruno Murci besplatno operisao srce petomjesečnog dječaka iz Foče.

 Italijan besplatno operisao srce petomjesečnog Aleksandra Izvor: MONDO

Doktor Murci se odazvao pozivu kardiologa Klinike za dječije bolesti Banjaluka Darija Đukića i direktorke Univerzitetske dječije klinike u Beogradu Ide Jovanović, te bez novčane naknade došao u Beograd sa kolegom anesteziologom Paolom del Sartom i uspješno implatirao vještačku mitralnu valvulu malom Aleksandru Todoroviću.

Dječak se sada uspješno oporavlja u UDK Beograd.

"Aleksandar Todorović je kao tromjesečna beba primljen u bolnicu u Foči u teškom zdravstvenom stanju, nakon čega mu je u Dječijoj klinici Jezero – Sarajevo postavljena dijagnoza kompleksne urođene srčane mane", rekao je Srni doktor Dario Đukić.

On je pojasnio da je mali Aleksandar zbog nemogućnosti liječenja u Sarajevu upućen na UDK u Beogradu, gdje je izveden prvi operativni zahvat.

Međutim, druga operacija kojoj je dojenče trebalo biti podvrgnuto kardiohirurzi iz Beograda nisu dosad radili na tako maloj djeci.

"Direktorka UDK u Beogradu Ida Jovanović obratila se našoj klinici sa molbom da dječaka predstavimo doktoru Murciju, pošto je upoznata sa uspješnom saradnjom KC Banjaluka i klinike `OPA - Masa`", rekao je Đukić.

Murci, poznat kao veliki humanista, prihvatio je poziv u Beograd i sredinom prošlog mjeseca uspješno operisao dječaka.

Đukić je istakao da je saradnja između Murcija i KC Banjaluka započela 2008. godine, kada je posredstvom udruženja "Jedno srce - jedan svijet" (Un Cuore Un Mondo) potpisan sporazum o saradnji iz oblasti dječije kardiologije i kardiohirurgije sa klinikom "OPA - Masa".

Prema riječima Đukića, do sada je uspješno operisano 15 mališana iz Republike Srpske zahvaljujući Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Fondu zdravstvenog osiguranja regije Toskana i udruženju "Jedno srce - jedan svijet".

Đukić je izrazio očekivanje da će dosadašnja uspješna saradnja između kardiologa Italije i Srpske biti nastavljena.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE