• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Falsifikatori zaradili više od 100.000 KM

Okružno tužilaštvo Banjaluka podiglo je optužnicu protiv šestorice uhapšenih u akciji kodnog naziva "Diploma" u aprilu ove godine.

 Falsifikatori zaradili više od 100.000 KM Izvor: MONDO

Oni se terete za falsifikovanje diploma o završenim srednjim školama te drugih službenih isprava.

Optužnica je podignuta protiv Dragana Ćućuza (40), Borislava Lakića (32), Miroslava Čulića (49) i Gordana Vojvodića (25), svi iz Mrkonjić Grada, te Roberta Markovića (27) iz Banjaluke i Gorana Ponjevića (21) iz Šipova.

Maja Đaković-Vidović, portparol banjalučkog Okružnog tužilaštva, u petak je izjavila da su osumnjičeni od kraja 2009. do aprila ove godine štampali falsifikovane javne isprave o položenom državnom ispitu, završenoj srednjoj školi.

"Osumnjičeni su štampali i licence za vozače te ih prodavali na području Banjaluke, Mrkonjić Grada, Šipova i Prijedora u iznosima od 1.000 do 1.500 KM", navela je portparol banjalučkog tužilaštva.

Tokom istrage, kako dodaje, po nalogu tužilaštva ispitano je više od 100 svjedoka, a otkriveno je 80 falsifikovanih diploma za srednju školu i ostalih službenih isprava.

Procjene su da su osumnjičeni izradom i prodajom falsifikovanih isprava prisvojili protivpravnu imovinsku korist višu od 100.000 KM.

Optužnica Okružnog tužilaštva Banjaluka proslijeđena je sudiji za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Mrkonjić Gradu, koji bi je trebalo da potvrditi u narednom periodu.

Podsjetimo, CJB Banjaluka je krajem aprila ove godine u Mrkonjić Gradu razbio organizovanu grupu koja se bavila falsifikovanjem diploma srednjih škola.

Tada su uhapšeni Ćućuz i Lakić, koje terete da su bili organizatori kriminalne grupe, te njihovi saučesnici Marković, Čulić i Ponjević.

Izvor "Nezavisnih" blizak istrazi izjavio je ranije da su uhapšeni diplome nabavljali od osumnjičenog Ćućuza u čijoj kući u selu Brdo, kod Mrkonjić Grada, je u aprilu ove godine pronađena ilegalna štamparija lažnih diploma za srednje škole, uvjerenja, licenci i drugih službenih isprava.

Tokom dalje istrage među privedenima bili su i studenti banjalučkog Panevropskog univerziteta "Apeiron".

Ćućuzova "desna" ruka u poslu bio je osumnjičeni Lakić, čija je uloga bila da pronalazi kupce i prodaje falsifikovana dokumenta na području Mrkonjić Grada.

Među kupcima, kako je ranije potvrđeno "Nezavisnim" su državni službenici, ali i osumnjičeni Ponjević, inače student kriminalistike u Banjaluci.

Za prodaju diploma na području Banjaluke zadužen je bio osumnjičeni Marković.

U okviru akcije "Diploma" privedeno je ukupno 25 osoba, većina njih bili su kupci diploma, koji će u budućem sudskom postupku imati status svjedoka.

Prilikom ove akcije pretreseno je više lokacija u Mrkonjić Gradu, Šipovu, Banjaluci i Prijedoru.

U Ćućuzovoj kući, osim ilegalne štamparije policija je pronašla i četiri računara, laptop, tri štampača, te pet pečata škola i ustanova koje se bave vanrednim obrazovanjem kandidata.

Zaplijenjeno je i više CD-ova i ostale računarske opreme. Pronađena su i 84 metka kalibra 7,62 milimetra i 25 metaka kalibra 7,65 milimetara i više mobilnih telefona.

Jovo i Bosa Ćućuz za "Nezavisne" su još ranije ispričali da je njihov sin ratni vojni invalid, da je bio nezaposlen te da nije imao problema sa policijom do ovog hapšenja.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE