• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plata samo za preživljavanje

Građani BiH najviše novca troše na hranu, čak 58 odsto mjesečnih prihoda, pokazali su rezultati istraživanja organizacije „GFK konzumer panel“!

 Plata samo za preživljavanje Izvor: MONDO

S druge strane, prosječno evropsko domaćinstvo za ishranu izdvaja oko 15 odsto prihoda ili skoro četiri puta manje nego jedna bh. porodica, piše "Press RS".

I podaci Saveza sindikata RS pokazuju da u Srpskoj najveći dio plate odlazi upravo za podmirivanje troškova hrane.

"Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u septembru je iznosila 1.796 maraka. Od toga je za ishranu bilo potrebno 683 KM, za stanovanje i komunalne usluge 510, prevoz 199, odjeću i obuću 143 KM. Sindikalnu potrošačku korpu u Srpskoj prosečno isplaćena neto plata od 804 KM u septembru pokrivala je svega 44,77 odsto. Prosječne isplaćene septembarske neto plate radnika u privredi kreću se od 551 KM u ugostiteljstvu, do 640 KM u poljoprivredi, što je 30-35 odsto vrednosti potrošačke korpe", kažu u sindikatu.

Bez obzira na prilično nizak životni standard, stanovnici BiH mnogo para daju za kafu - prošle godine je otišlo oko 160 miliona maraka. Udio potrošnje kafe u kućnom budžetu iznosi 11 KM, a pretpostavlja se da u BiH od tri čovjeka dva piju kafu.

Zanimljivo je i da od 3,8 miliona stanovnika BiH, čak 3,2 miliona koristi mobilnu telefoniju, što je u samom evropskom vrhu. Naime, prosječna osoba u BiH mjesečno na mobilni telefon potroši oko 40 KM. Građani BiH veliku sumu daju i za prevoz, čak 11 odsto ukupnih mjesečnih prihoda.
Srbi najveći kupoholičari

Prema istraživanju portala Euraktiv Srbija, prosječno domaćinstvo u Srbiji troši više od 40 odsto kućnog budžeta na hranu, što je skoro tri puta više nego u zemljama EU. Takođe, ankete pokazuju da trgovine najčešće posjećuju upravo građani Srbije. Čak tri četvrtine stanovništva u prodavnice odlazi do dva puta sedmično, a veliki broj u nabavku ide svakodnevno. Istraživanje je pokazalo i da u Srbiji 63 odsto korisnika kompjutera koristi i internet.

S druge strane, građani Hrvatske mnogo novca troše na telekomunikacione usluge, po čemu ne zaostaju mnogo za EU. Prosječna hrvatska porodica godišnje izdvaja oko 600 evra za mobilne telefone, dok na odjeću i obuću potroši oko 900 evra.

Istraživanje „Euromonitor internešnela" pokazuje da građani SAD ne mogu bez mineralne vode, pa tako prosječni Amerikanac godišnje popije 170 litara. Međunarodna agencija za energiju došla je do podataka da se u Kini, s obzirom na broj stanovnika, najviše koristi električna energija, pa se tako godišnje potroši čak 2,26 milijardi tona energetskih izvora.

Prema podacima UN, Luksemburžani najviše troše na meso i mesne proizvode. Prosečan građanin godišnje pojede 136,5 kilograma mesa, u ostatku EU 68, a u BiH tek nešto više od 40 kilograma.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE