• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oštre reakcije na napad u Banjaluci

Predsjednik RS Dodik osudio nasilničko ponašanje pripadnika Eufora u Banjaluci, a oštećenim građanima obećao pravnu pomoć u sastavljanju tužbe

 Oštre reakcije na napad u Banjaluci Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik osudio je nasilničko ponašanje pripadnika Eufora u Banjaluci i upozorio da institucije Srpske više neće tolerisati takvo ponašanje i da će pronaći mehanizme da efikasno zaštite svoje građane od bilo čije samovolje i nasilničkog ponašanja.

Predsjednik Republike Srpske poručio je da će oštećenim građanima pružiti najbolju pravnu i svaku drugu podršku i pomoć u sastavljanju tužbe koja će rezultirati najoštrijom kaznom za počionice i odgovarajućim obeštećenjem za građane zbog nanesenih povreda i trauma koje su doživjeli u svom gradu.

On je zatražio od komande Eufora da počinioce kazni i da ih udalji iz svojih redova.

"Istovremeno, tražimo da komanda Eufora objelodani o kojim vojnicima je riječ, te da se oštećenim građanima pruži prilika da sudskim putem traže zaštitu svojih prava, ako treba i u zemlji iz koje nasilnici dolaze“, saopšteno je iz Dodikovog kabineta.

On je naglasio da je neophodno da počinioci budu oštro sankcionisani, jer će u suprotnom biti osnaženo uvjerenje da stranci u BiH mogu nekažnjeno da rade šta hoće i da provode pravno i fizičko nasilje koje je kulminiralo iživljavanjem nad nedužnim građanima.

Predsjednik Republike Srpske istakao je da je divljačko premlaćivanje djevojke u centru Banjaluke, koje su počinili pripadnici snaga koje bi ovdje trebalo da garantuju mir, neshvatljivo sa civilizacijskog i ljudskog aspekta. 

Dodik očekuje da Komanda Eufora preuzme sve neophodne mjere i radnje kako bi istražila fizički napad na dvoje građana Srpske u Banjaluci i kako bi počinioci bili adekvatno sankcionisani.

"Utvrđivanje pune istine i odgovornosti pripadnika Eufora u ovom incidentu potrebno je radi očuvanja povjerenja građana i institucija Republike Srpske u pripadnike Eufora i ciljeve misije Altea u BiH", naveo je Dodik u pismu komandantu Eufora general-majoru Robertu Brigeru.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović oštro je osudio fizički napad pripadnika Eufora na mladića i djevojku u Banjaluci i zatražio od Snaga EU da hitno provedu istragu o ovom incidentu i da počinioci budu kažnjeni u skladu sa zakonom država iz kojih dolaze.

"Povjerenje građana Banjaluke u Misiju Eufora ovim činom je poljuljano i molimo vas da hitno preduzmete adekvatne mjere protiv počinilaca nedjela, jer naše institucije i građani ne mogu tolerisati nasilničko ponašanje prema građanima Banjaluke, bez obzira ko su počinioci“, naveo je Gavranović u pismu komandantu Eufora u BiH general-majoru Robertu Brigeru.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić najavila je da će tražiti od komandanta Eufora Roberta Brigera da se odredi o fizičkom napadu pripadnika Eufora na dvoje mladih ljudi u Banjaluci i ocijenila da je nedopustivo da na ovakav način jedinice EU pokazuju kako vrše svoju funkciju u BiH.

Osuđujući ovaj napad, Majkića je istakla da će zahtijevati da se komandant Eufora odredi o tome, s obzirom da je u nadležnosti Komisije i saradnja sa multinacionalnim snagama.

"Neprijatno sam iznenađena onim što se dogodilo. Ne mogu da vjerujem da se takve stvari mogu dešavati u momentu kada je Eufor već trebao da ode iz BiH i kada mu se iz neobjašnjivih razloga produžio mandat", rekla je Majkićeva Srni.

Ona je naglasila da je učešće Eufora sasvim simbolično i da je pitanje dana kad treba otići. "U svom dosadašnjem radu Eufor nije pokazao zavidnu želju za saradnju sa Komisijom, naročito sa dolaskom posljednjeg komandanta, a ova posljednja dešavanja pokazuju da ne rade svi svoj posao", rekla je Majkićeva.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske osudili su brutalni napad pripadnika EUFOR-a na Stefana Brkića i Anu Ćurić (21) u Banjaluci i istakli da Komanda međunarodnih snaga u BiH mora adekvatno sankcionisati pijane vojnike.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Željko Mirjanić kaže da institucije BiH koje sarađuju sa EUFOR-om moraju zatražiti da se provede hitna istraga o navedenom incidentu i utvrdi odgovornost.

"O rezultatima istrage moraju se informisati institucije i javnost u BiH. Riječ je o zaštiti ljudskih prava i sve institucije vlasti u BiH i međunarodne institucije obavezne su da poštuju Evropsku konvenciju o ljudskim pravima“, rekao je Mirjanić Srni.

Poslanik SDS-a i predsjednik Odbora za bezbjednost u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nenad Stevandić istakao je da postupci pijanih pripadnika EUFOR-a cijelu misiju međunarodnih snaga u BiH dovode u veoma neugodnu poziciju.


"Ukoliko ne budemo bili zadovoljni reagovanjem njihove komande, Odbor za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske sazvaće sjednicu na kojoj će biti riječi o ovom incidentu“, rekao je Stevandić Srni.

On je naglasio da, ukoliko izostane regovanje komande EUFOR-a, može se smatrati da je napad na đevojku i mladića neka vrsta provokacije prema Srpskoj.

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zoran Đerić ocijenio je da su EUFOR i OHR davno trebali napustiti BiH.

„Aposlutno više nema potrebe da pripadnici međunarodnih snaga ostaju u BiH. Više ćemo ih se sjećati po brutalnim napadima na građane, nego što su uradili dobrog i pozitivnog u BiH“, rekao je Đerić Srni.

On je napomenuo da se pozivanje na imunitet pripadnika EUFOR-a ne smije dozvoliti i da treba da budu adekvatno sankcionisani po zakonima BiH.

Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki ocijenio je da je vrijeme da se stane u kraj okupaciji i kolonizaciji BiH, inače će Srpska biti prisiljena da se jednostrano proglasi članom Konfederacije BiH sa svim proizlazećim pravnim posljedicama.

Komentarišući jučerašnji fizički napad pripadnika Eufora na dvoje građana Banjaluke, Vlajki je saopštio da je to nastavak stradanja civilne populacije, posebno Srba, i da pripadnicima Eufora, po aneksima jedan i devet Dejtonskog sporazuma, niko ništa ne može jer uživaju diplomatski imunitet.

"To su oni isti koji su tenkovima zauzimali radio i TV stanice `šireći demokratiju` po Republici Srpskoj, koji su prebijali pravoslavne sveštenike, koji su nekažnjeno vršili divljačke pretrese građana uništavajući njihovu imovinu", naveo je Vlajki.

Prema njegovim riječima, u istom duhu, njihove su "kolege" mučili i ponižavali zatvorenike u zatvoru Abu Graib u Iraku, a nazivajući to kolateralnim štetama ubijali iz aviona i "inteligentnim raketama" civile na Palama, te na području uže Srbije i Kosova, sve u okviru "humanitarnih intervencija".

"Još jednom podvlačimo da je red da se stane u kraj okupaciji i kolonizaciji BiH, i da se to jedino može postići istorijskim kompromisom tri konstitutivna naroda BiH, i to u najkraćem mogućem roku", poručio je Vlajki.

Vojnopolitički komentator iz Beograda Miroslav Lazanski rekao je Srni da napad dvojice pripadnika Eufora na djevojku i mladića u Banjaluci predstavlja bahato ponašanje snaga koje su izraz jedne vrste okupacije.

"Mislim da bi domaće vlasti trebalo da upute energičan protest komandi Eufora i insistiraju da ceo slučaj bude istražen do kraja, a da krivci budu kažnjeni", rekao je Lazanski i dodao da bi oštećeni trebalo da tuže krivce i traže odštetu.

Napominjući da napad pijanih vojnika sigurno neće poboljšati sliku Eufora kod stanovništva, Lazanski je naveo da se zna šta su te snage – "izraz jedne vrste okupacije".

Vojni analitičar Gostimir Popović ocijenio je da se incident u kome su pripadnici Eufora fizički napali đevojku i mladića u Banjaluci ne može posmatrati odvojeno od ostalih, već kao dio jednog nekorektnog sistema, koji je po pravilu usmjeren prema Republici Srpskoj i srpskom narodu.

On je napomenuo da od samog dolaska u BiH stabilizacionih snaga nijedna misija nije prošla bez određene vrste fizičkog maltretiranja civila, te da se to više ne može posmatrati kao pojedinačan događaj, jer je dobilo elemente sistema.

"To nije samo ponašanje na ovom prostoru, nego u cijelom regionu, jer znamo da su u Makedoniji ubili cijelu jednu porodicu, a da nisu odgovorali", rekao je Popović Srni.

Popović je dodao da se na osnovu dosadašnjih incidenata može reći da međunarodne snage ne samo da nisu radile na provođenju mira, već su radile na destabilizaciji i stvaranju nereda.

Dvojica pripadnika Eufora iz LOT tima stacioniranog u Tuzli juče su ujutro fizički napali djevojku i mladića u centru Banjaluke.

Povrijeđena Ana Đurić primljena je u Klinički centar Banjaluka.

Vojnici su, nakon kraćeg zadržavanja u policiji i poslije pozivanja na imunitet, pušteni na slobodu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE