• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak: Izmještanje OHR-a dobra opcija

Izmještanje OHR-a iz BiH je racionalna i dobra opcija, ali ona može biti realizovana samo ako dobije podršku svih koji odlučuju.

 Lajčak: Izmještanje OHR-a dobra opcija Izvor: MONDO

To je za "Nezavisne novine" rekao bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak.

Lajčak, koji je ministar spoljnih poslova Slovačke, rekao je da političari u BiH u međuvremenu ne treba da se bave budućnošću OHR-a, te ocijenio da sadašnja aktivnost OHR-a nikome ne smeta.

Komentarišući dogovor SNSD-a i SDP-a BiH, Lajčak je rekao da je svaki dogovor dobra stvar, ali da je u BiH posebna situacija i da dogovor dvije stranke nije dovoljan.

"Kao prvo, treba nam dogovor koji predstavlja sva tri konstitutivna naroda. Drugo, taj dogovor treba da ima većinu glasova u oba doma parlamenta BiH. Ako ovaj dogovor uspije ispuniti te uslove i ako on poštuje demokratska pravila i ustavni okvir zemlje, onda to treba poštovati. Dakle, pozdravljam svaki dogovor, ali u BiH su potrebne tri strane", dodao je Lajčak.

Lajčak je, osvrćući se na rješavanje pitanja "Sejdić-Finci", rekao da je to pitanje komplikovano jer uvodi element građanskog u sistem zasnovan na etničkom nivou, te da će to pokazati koliko je BiH ozbiljna u vezi sa pitanjem evropskih integracija.

On je ocijenio da je BiH vrlo komplikovana država po svojoj ustavnoj arhitekturi, a da je Federacija BiH komplikovaniji dio BiH, o čijoj se rekonstrukciji govori godinama.

Lajčak ističe da proces rekonstrukcije Federacije BiH treba da bude odluka domaćih institucija i organa.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE