• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjedokinja o silovanju u Dretelju

Zaštićena svjedokinja ispričala je na današnjem suđenju bivšim pripadnicima HOS-a kako je silovana u logoru Dretelj.

 Svjedokinja o silovanju u Dretelju Izvor: MONDO

Ona tvrdi da je Ivan Medić bio jedan od onih koji je silovao.

Bivši pripadnici HOS-a optuženi su za zločine nad srpskim civilima u logoru Dretelj 1992. godine.

Svjedokinja Tužilaštva je navela da je u maju 1992. godine dovedena u kasarnu Dretelj kod Čapljine, gdje je silovalo više lica.

"Jedne noći Medić me odveo u prostoriju i tu me silovao. Mene je odveo u ćeliju, a onda je izveo Jelenu. Ona mi je rekla da je i nju silovao", rekla je zaštićena svjedokinja A.

Ona je istakla da se iznenadila jer je do tada on nije silovao, već je, kako je pojasnila "svaki dan izvodio i pričao sa njom", prenosi Birn.

Svjedokinja je navela da je nakon dovođenja u Dretelj bila smještena u jednu prostoriju sa još nekoliko žena, koje su isto tako silovane.

"Poslije nekog vremena odveli su nas u zgradu pivare. Tu sam bila tri dana i za to vrijeme sam silovana četiri puta. Kada sam se vratila iz pivare, sutra me niko nije dirao, da bi sljedeći dan opet počela silovanja", ispričala je svjedokinja.

Ona je istakla i kako je izvjesni Mile rekao dvojici Albanaca da je siluju, što su oni i uradili.

"Jednom su me silovali Hektor Čosić, DŽo Amerikanac, koji je samo na engleskom pričao, Cikoja i Salko. Silovala su me sva četvorica, jedan za drugim", dodala je svjedokinja.

Žene zatvorene u Dretelju su, kako je navela ona, nakon nekog vremena prebačene u hangar. Odatle je, prisjeća se, jednom odvedena na ispitivanje u prostoriju u kojoj su bili Mirsad Repak i još neki stražari.

Prema njenim riječima, Repak joj je tada naredio da skine, zatim je tukao policijskom palicom po leđima, rukama, butinama.

"Palicom je šarao po nogama, nožem po licu i grudima", dodala je svjedokinja.

Najteže batine, kako je navela, dobila je na ispitivanju kod Repka, dok je pri svakom silovanju dobijala barem "jedan ili dva šamara".

Tužilaštvo BiH tereti Ivana Medića, Ivana Zeleniku, Srećka Hercega, Ediba Buljubašića i Marinu Grubišić-Fejzić za zločine počinjene nad zatočenim srpski civilima u Dretelju 1992. godine.

Mirsad Repak je osuđen na osam godina za zločine u Dretelju pred sudom u Norveškoj.

Prema optužnici, Zelenika je bivši oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari.

U optužnici je navedeno da su svi učestvovali u prisiljavanju zatočenika na rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko lica je preminulo.

Suđenje u predmetu "Zelenika i ostali" biće nastavljeno 20. novembra.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE