• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čurkin: Inckov izvještaj pristrasan

Stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin ocijenio je pristrasnim izvještaj visokog predstavnika u BiH Savjetu bezbjednosti UN

 Čurkin: Inckov izvještaj pristrasan Izvor: MONDO

Izvještaj visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji je podnio Savjetu bezbjednosti UN, ponovo je napisan na alarmantan način i pati od tendencionozno-kritičke pristrasnosti prema rukovodstu Republike Srpske, rekao je stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin.

Čurkin je još jednom pozvao da se ukine OHR-a u BiH i da Savjet bezbjednosti UN prizna da se situacija u BiH odavno stabilizovala i da njeni građani sami treba da odrede svoju dalju sudbinu.

"Treba prestati sa ignorisanjem činjenice da je već niz godina situacija u BiH dovoljno stabilna", istakao je Čurkin.

Glavni zadatak međunarodne zajednice u BiH u ovoj fazi, po ocjeni Čurkina je da odgovornost za sudbinu preda njenim građanima.

Prema njegovim riječima, treba gledati u budućnost i razmisliti o načinu dalje rekonfiguracije međunarodnog prisustva u BiH.

Čurkin je rekao da građanima BiH pripada pravo da odredi budućnost integracija kao i da zada opšti pravac samih reformiskih procesa.

Ambasador NJemačke pri UN Peter Vitig ukazao je na značajan napredak u popravljanju situacije u BiH, istakavši kako je napravljen važan korak između lidera BiH i EU u vezi sa uspostavljanjem "mape puta".

Iako je prihvatio Inckove ocjene da je situacija u BiH zabrinjavajuća, Vitig je pomenuo i znakove napretka koji se, kako je naveo, vide kroz uspostavljanje Savjeta ministara, usvajanje budžeta, te važnih zakona poput zakona o državnoj pomoći i popisu.

Zamjenik stalnog predstavnika francuske Martin Brines zapazio je da je u BiH u posljednjih nekoliko mjeseci bilo dosta pozitivnih koraka, uključujući usvajanje evropskih zakona.

Pozdravio je zatvaranje OHR-a u Brčkom i ukazao na potrebu uklanjanja preklapanja između EUSR-a i OHR-a.

Zamjenik stalnog američkog predstavnika Rozmeri Dikarlo kaže da je razočarana izjavama koje potkopavaju teritorijalni integritet BiH i poručila da SAD daju punu podršku OHR-u i podržavaju njegov ostanak. Kritikovala je SDP i SNSD u vezi s dogovorom koji su postigli.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN pozdravio je nedavne naznake spremnosti političkih stranaka da se vrate dijalogu i postizanju kompromisa, ocjenjujući da međunarodna zajednica ulazi u "kritičnu fazu" angažmana u BiH.

"BiH ne može sebi priuštiti da i dalje sve više zaostaje za drugim zemljama u regionu", upozorio je Incko.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE