• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen Zakon o finansiranju stranaka u BiH

Zakonom se obezbjeđuje ostvarivanje jednog od bitnih prava čovjeka i građanina u demokratskom društvu, a u skladu sa najvišim evropskim standardima

 Usvojen Zakon o finansiranju stranaka u BiH Izvor: MONDO

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Zakon o finansiranju političkih stranaka, kojim se obezbjeđuje ostvarivanje jednog od bitnih prava čovjeka i građanina u demokratskom društvu, a u skladu sa najvišim evropskim standardima i principima.

Predloženim izmjenama sa evropskim standardima usklađen je zakonski okvir za djelovanje političkih partija kroz detaljnu regulativu načina sticanja finansijskih sredstava za njihov rad, kao i regulisanje načina kontrole potrošnje finansijskih sredstava političkih partija i obezbjeđivanje transparentnosti njihovog rada, s ciljem zaštite interesa građana, kao i zaštite opravdanog interesa zemlje.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović rekao je nakon sjednice da je do sada bilo puno kritika i problema u transparentnosti trošenja sredstava, ali da sada ne postoji razlog za organičavanje sredstava koja dolaze u političke stranke, ako se to radi u skladu sa zakonom.

"Zašto bi ograničavali fizičko ili pravno lice ukoliko želi biti dio političke opcije, ali se mora znati šta ta osoba radi, kakve odnose ima sa institucijama BiH, da li postoji problem sukoba interesa... Taj segment mora biti do kraja transparentan", rekao je Čović.

Delegat u Domu naroda Mladen Ivanić rekao je da je bio uzdržan prilikom glasanja, jer smatra da je stavka od 15.000 KM, koja je predviđena za fizička lica i 50.000 KM za pravna lica potpuno nejasna, i da je riječ o velikom iznosu novca, a samim tim i nečijem interesu.

Dom naroda parlamenta BiH usvojio je u prvom čitanju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Zahtjev Savjeta ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o komunikacijama razmatra po hitnom postupku nije usvojen, tako da će biti razmatrati po skraćenom postupku.

Razmatranje po hitnom postupku predloženo je zato što je nedorečenost odredbe, koja se mijenja ovim prijedlogom zakona, zaustavila proces imenovanja članova Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije BiH, te što se zbog isteka mandata trenutnim članovima savjeta osporava legitimitet.

Delegati se nisu izjašnjavali u vezi Godišnjeg izvještaja o prometu strateških roba za 2008, 2009. i 2010, dok Zajednička komisija za obranu i bezbjednost BiH ne dostavi svoje mišljenje o izvještajima.

Ova komisija zadužena je da razmotri godišnje izvještaje o realizaciji spoljnotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene s odbrambenog i bezbjednosnog aspekta u skladu sa svojim nadležnostima i dostavi svoje mišljenje Domu naroda.

Usvojen je i Izvještaj iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2011. godinu.

Za parlamentarnog vojnog povjerenika BiH imenovan je Boško Šiljegović, a Stipe Petričević je razriješen dužnosti člana Kancelarije za razmatranje žalbi BiH.

Na današnjoj sjednici data je saglasnost za ratifikaciju više sporazuma, protokola i konvencija.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE