• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banja Luka: Parastos žrtvama Oluje

Parastos žrtvama hrvatske akcije "Oluja" biće služen u nedjelju, 18. novembra u Crkvi Svete Trojice u Banjaluci.

 Banja Luka: Parastos žrtvama Oluje Izvor: MONDO

Povod je presuda Haškog tribunala kojom su oslobođeni hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač, saopšteno je iz banjalučkog Predstavništva Dokumentaciono-informativni centar "Veritas".

Parastos će biti služen sa početkom u 11 časova, poslije liturgije u ovom hramu.

"Pozivamo sva izbjeglička udruženja i sve građane koji saosjećaju sa izbjeglim i prognanim Krajišnicima da prisustvuju parastosu. Želja nam je da prislužimo svijeće i da se još jednom pomolimo za žrtve 'Oluje', koje su ovom presudom ubijene po drugi put", saopšteno je iz "Veritasa", koji je organizovao održavanje parastosa.

U saopštenju se navode da ovaj centar želi da parastosom pokaže da je suđenje generalima, koji su bili optuženi za ratne zločine nad Srbima u akciji "Oluja", bila samo farsa koje je trebalo da skine odgovornost sa svjetskih moćnika koji su i doveli do građanskog rata i egzodusa srpskog stanovništva sa područja Hrvatske.

U nedjelju će u Crkvi Svetog Marka u Beogradu Njegovo preosveštenstvo vikarni episkop hvostanski Atanasije (Rakita) sa sveštenstvom služiti parastos za ubijene u hrvatskoj akciji "Oluja".

Žalbeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je danas hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, koji su pred ovim sudom u aprilu 2011. godine prvostepenom presudom osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora za ratne zločine počinjene nad Srbima 1995. godine tokom vojne akcije "Oluja".

U agresiji hrvatskih oružanih snaga na sjevernu Dalmaciju, Liku, Kordun i Baniju, koja je nazvana "Oluja", sa svojih vjekovnih ognjišta protjerano je oko 230.000 krajiških Srba.

Prema evidenciji "Veritasa", u vojnoj akciji i poslije nje, poginulo je i nestalo 1.922 Srba, od kojih su 1.192 bili civili, a oko polovine je bilo starije od 60 godina.

Od ukupnog broja žrtava do kraja avgusta ubijeno je 1.764 ljudi ili u prosjeku 68 dnevno. Među žrtvama je 546 žena, od kojih je dvije trećine bilo starije od 60 godina, što predstavlja jedan od "crnih" rekorda posljednjeg građanskog rata na prostorima bivše Jugoslavije.

Među žrtvama je i devetnaestoro djece koja su imala do 18 godina, od kojih i devetoro u dobi do 14 godina.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE