• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čelinac računa na veći budžet

Odbornici Skupštine opštine Čelinac usvojili rebalans budžeta za ovu godinu od 5.936.000 KM, koji je veći za 436.000 KM od plana budžeta.

 Čelinac računa na veći budžet Izvor: MONDO

Načelnik opštine Momir Zeljković rekao je da je do povećanja budžetskog okvira došlo zahvaljujući, prije svega, podršci viših nivoa vlasti, a ne boljem ostvarenju vlastitih budžetskih prihoda, pa bi na kraju godine moglo doći do budžetskog deficita od oko 200.000 KM, jer prihodi stagniraju, a povećavaju se troškovi za socijalna izdvajanja.

Odbornici su usvojili zaključke da se u interesu veće štednje odbornička naknada, koja sada iznosi 320 KM mjesečno, smanji za 20 odsto, da se za 10 odsto plate zaposlenih u opštinskoj administraciji i da se pokrene proces javne nabavke radi racionalnijeg trošenja sredstava namijenjenih za topli obrok zaposlenim opštinskim službenicima.

Nacrt budžeta za narednu godinu od 5.897.000 KM je upućen u javnu raspravu, a zaključeno je da se prije rasprave o budžetu održi tematska sjednica Skupštine opštine radi stvaranja racionalnije opštinske uprave, te štednje u javnim preduzećima i ustanovama.

Zeljković je rekao da je budžet socijalnog, a ne razvojnog karaktera, ali da očekuje realizaciju više razvojnih projekata koje će finansirati Vlada Republike Srpske i druge republičke institucije, a lokalna zajednica ih podržavati manjim dijelom.

Nacrtom budžeta za narednu godinu za opšte javne usluge predviđeno je 2.337.000 KM, za javni rad i sigurnost 60.500 KM, za ekonomske poslove 148.250 KM, za zaštitu životne sredine 195.000 KM, za stambene i zajedničke poslove 515.400 KM, za rekreaciju, kulturu i religiju 272.500 KM, za obrazovanje 573.082, za socijalnu zaštitu 1.248.501 KM, za otplatu kredita 516.776 KM i za budžetsku rezervu 30.000 KM.

Odbornici iz opozicionog SDS-a najviše primjedbi Zeljkoviću uputili su zato što se Skupština opštine nije sastajala tri mjeseca.

Odbornici su danas usvojili i odluku da poreska stopa za oporezivanje nepokretnosti i u narednoj godini iznosi 0,05 odsto, što je najniža stopa koju je zakon predvidio.

Odbornici su se saglasili da sadašnja visina poreza na nepokretnosti nije preveliki teret za građane, ali da u ovakvim ekonomskim i socijalnim prilikama oni veće poresko opterećenje ne bi mogli podnijeti.

Zeljković je rekao da je u ovoj godini u budžetu opštine na ime poreza na nepokretnosti bilo predviđeno da se naplati blizu 120.000 KM, a u prvih devet mjeseci prikupljeno je 35.142 KM.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE