• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U RS godišnje diplomira skoro 8.000 ljudi!

Za posljednjih deset godina broj diplomiranih studenata u RS povećan je za gotovo osam puta!

 U RS godišnje diplomira skoro 8.000 ljudi! Izvor: MONDO

Akademske 2000/2001. godine fakultetsku diplomu stekla su 1.002 građanina, a deceniju poslije - njih čak 7.855, pišu "Nezavisne novine".

Razlozi su, kažu studenti, višestruki. Neki smatraju da se sve više mladih ljudi odlučuje da "nabavi" indeks jer je fakultet sada isto što je nekada bila srednja škola. 

Drugi opet kažu da nastavljaju sa školovanjem jer nakon završene srednje škole ne mogu da nađu posao, pa kada već nemaju gdje da rade, "griju" fakultetske stolice u nadi da će im to kasnije skratiti put do zaposlenja.

Ima i onih koji misle da je porast broja diplomaca posljedica procvata privatnih visokoškolskih ustanova u RS.

No, kako god, činjenica je da završen fakultet ne znači i sigurno radno mjesto. Da je tako, pokazuju i podaci Zavoda za zapošljavanje RS, na čijim je evidencijama u oktobru bilo 10.155 lica sa visokom stručnom spremom, a  konkurenti su im bili i 38 magistara, te dva doktora nauka. Nekada je na birou bilo znatno manje visokoobrazovanih.

"U istom mjesecu 2001. godine na evidenciji je bilo 1.829 lica sa visokom stručnom spremom", navode u Zavodu za zapošljavanje RS.

Neki studentski lideri ocjenjuju da je porast broja diplomaca zapravo mač sa dvije oštrice.

"Uzrok treba da tražimo u padu kriterijuma na javnim univerzitetima, ali imamo i hiperinflaciju privatnih visokoškolskih ustanova, gdje je primjetna dobra prolaznost, tako da većina onih koji fakultete upišu i završe ih", riječi su kojim podatke o sve većem broju diplomaca tumači Nikola Dronjak, predsjednik Unije studenata RS.

Ujedno dodaje i da većina učenika nakon srednje škole upisuje fakultete, "jer nema privrede gdje bi mogli ići da rade". Ali, problematično je i samo znanje koje se odnosi sa fakulteta.

"Moram da kažem da je kvalitet znanja diplomaca u posljednje vrijeme opao", ocjenjuje lider studenata u RS.

I u Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da broj diplomiranih studenata raste iz godine u godinu. To se, ističu u Ministarstvu, može dovesti u vezu sa sprovođenjem reforme visokog obrazovanja u RS, koja ima za cilj i veću prolaznost studenata, ali i sa otvaranjem novih visokoškolskih ustanova.

"U interesu RS je da iškolujemo kvalitetan visokoobrazovani kadar koji će biti u stanju da odgovori zahtjevima savremenog doba i da bude pokretač privrednog razvoja RS", naglašava Branka Rogač, službenik za odnose sa javnošću u resornom ministarstvu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE