• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi protest poljoprivrednika iz FBiH

Oko 600 poljoprivrednika iz FBiH protestovalo je danas ispred zgrade federalne Vlade u Sarajevu, jer im nije isplaćen dio dugovanja za podsticaje.

 Novi protest poljoprivrednika iz FBiH Izvor: MONDO

Protestom ispred zgrade Vlade Federacije, nekoliko stotina poljoprivrednika nastavlja borbu za svoja prava. Ipak, zbog propusta u organizaciji protesta, nisu dobili dozvolu policije za okupljanje, pa je veliki broj poljoprivrednika iz drugih kantona vraćeno kući. Oni koji su uprkos zabrani ostali, nisu krili ogorčenost zbog dugovanja.

Pogledajte FOTO GALERIJU.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Mulsimović podsjeća da su na nedavno održanom sastanku federalni premijer Nermin Nikšić i ministar finansija Ante Krajina obećali isplatu 10 miliona KM duga za poticaje do 1. decembra i još šest do sedam miliona KM do kraja ove godine, ali da, ipak, još nije uplaćena niti jedna KM. Poljoprivrednici tvrde da su zbog kašnjenja u isplatama podsticaja zatvorene mnoge farme i da je do sada sigurno oko 1.000 proizvođača dovedeno do bankrota.

"Nešto više od 30 miliona nam se duguje u ovom momentu. Dogovoreno je prije sedam dana ali evo mi smo prevareni. Zakonski rok se sprovodi i poštuje samo na nama. Trebali smo pet dana ranije najaviti proteste, mi smo dva, zbog toga nam je izrečena zabrana okupljanja", tvrdi Muslimović.

Ukoliko se do 31. 12. ne uplate obećani poticaji, upozoravaju da su spremni na radikalnije mjere. "Prvi radikalni potez ako bude potrebno biće da ćemo blokirati rad vlade ne bude li ispoštovan dogovor! Premijer je obećao da se isplate poticaji i da će ući u budžet za sljedeću godinu“, oštro dodaje predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH.

Poljoprivrednici razumiju Avdu Muslimovića koji ih je upozorio da današnji protest policija nije odobrila, ali oni ne odustaju od onoga što im je obećano. "Istrajaćemo pa po cijenu da nas ova policija počne i marisat! Bilo je najava da će 4 miliona uplatiti, ali evo koliko čujem, niko se ne hvali da je ikome išta leglo na račun. Nemamo nikakve podrške, poticaja, nemamo ništa na računu“, tvrdi predsjednik Udruženja poljoprivrednika Kantona Sarajevo, Nedžad Bićo.

Poljoprivrednici su pokušali odgovore dobiti i iz Vlade, ali se na njihove pozive niko nije javljao.

"Tražim ono što mi pripada, da zasijem pšenicu, kukuruz, da nahranim svoju stoku! Ne tražim ništa njihovo! Ja i moje dijete nismo lopovi i kriminalci, mi smo bijeda evo vidite nas! Tražimo samo svoje i ono što nam pripada", očajan je Mehmed Sejranić, poljoprivrednik koji treba nahraniti svoju porodicu.

Muslimović je upozorio da će doći do pada poljoprivredne proizvodnje od najmanje 30, a možda i više od 50 posto, ako Vlada ne poveća sredstva za poticaje u 2013. godini. Poljoprivrednici pozivaju sve koji smatraju da poljoprivreda treba dobiti svoju pažnju u budžetu, da im se pridruže u ponedjeljak na protestima za koje će, ovoga puta, imati dozvolu.

(Erna Saljević, MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE