• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicija zbija redove za naredne izbore

Iako do opštih izbora u BiH ima skoro dvije godine, dio opozcije u RS uveliko kuje planove kako bi se suprotstavili aktuelnoj vlasti.

 Opozicija zbija redove za naredne izbore  Izvor: MONDO

Nekoliko opozicionih političkih partija sa sjedištem u Republici Srpskoj već izvjesno vrijeme vodi razgovore oko formiranja zajedničke koalicije koja bi nastupila na opštim izborima 2014. godine.

Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić kaže da okosnicu ove inicijative, osim njegove stranke, čini i Partija demokratskog progresa Mladena Ivanića, te da se razgovara sa većim brojem stanaka, piše Radio Slobodna Evropa.

„Cilj nam je da izađemo 2014. zajednički na izbore sa jedinstvenom listom i sa jedinstvenim kandidatima, da ne rasipamo biračko tijelo brojnih političkih partija koji ne ostvare cenzus, a ti njihovi glasovi, koji nisu mali, jednostavno budu bačeni u vodu. Razgovaramo i razgovaraćemo i dalje, tražićemo rješenje - imamo vremena. Cilj nam je jednostavno da opozicija bude mnogo snažnija i da se pokaže kao ozbiljna alternativa vlastima, da građani kada biraju mogu da kažu: ’Ovi stvarno hoće nešto da promijene, i oni imaju kapacitet da promjene realizuju’“ kazao je Čavić.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić uvjeren je da će na izborima 2014. godine doći i do nešto većeg ujedinjavanja.

„O tome se razgovara, još je to daleko. Imamo godinu i po dana, skoro dvije godine do izbora, ali sasvim sigurno da će stepen jedinstva opozicije na idućim izborima biti još veći nego što je bio na prošlim. I sigurno veći nego što je bio na lokalnim izborima“, ocijenio je Ivanić.

Predsjednik Nove socijalističke partije Zdravko Krsmanović smatra da je ujedinjavanje opozicije neopohodno ukoliko se žele radikalne promjene i ukoliko se želi izbjeći potpuna ekonomska i politička propast u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Mnogo toga zavisiće i od najavljenih izmjena Izbornog zakona BiH kojima se predviđa uvođenje takozvanih zatvorenih lista i povećanje cenzusa na pet posto, kaže Krsmanović.

„I onda je jedino ispravno riješenje nastupiti kao jedan jedinstven politički blok koji bi kasnije prerastao možda u jedan jedinstven politički subjekt. I lično mislim da se u narednih 30 dana, dogovor je negdje do 20. decembra, taj prvi sporazum potpiše i da su svi opredijeljeni da uđu u taj jedan front - sada se pominje kao demokratski front“, navodi Krsmanović.

U razgovorima oko ujedinjavanja opozicije do sada je učestvovalo pet političkih stranaka. Osim PDP-a, Demokratske partije i Nove socijalističke partije i Srpske radikalne stranke RS, razgovaralo se i sa Narodnom demokratskom strankom Krste Jandrića.

Kako saznaje RSE, Srpska demokratska stranka, kao najveća opoziciona stranka u RS, nije isključena, ali za sada je jedino izvjesno da bi SDS mogao nastupiti zajedno sa drugim opozicionim strankama kod izbora predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE