• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jašareviću 18 godina zatvora

Sud BiH osudio je Mevlida Jašarevića na 18 godina zatvora zbog napada na zgradu američke Ambasade u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.

 Jašareviću 18 godina zatvora Izvor: MONDO

Druga dvojica optuženih, Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, oslobođeni su odgovornosti krivičnog djela organizovanja terorističke grupe, zbog nedostatka dokaza.

Optuženi nisu prisustvovali izricanju ove prvostepene presude, javlja dopisnik Srne.

Sud BiH zaključio je da su dokazi Tužilaštva o organizovanju terorističke grupe ostali na nivou pretpostavki i indicija slabe uvjerljivosti.

Obrazlažući presudu Jašareviću, sudija Branko Perić rekao je da je izrečena kazna zatvora od 18 godina, od maksimalno 20 koliko je predviđeno za ovo krivično djelo, u ovom trenutku najveća kazna izrečena za terorizam pred Sudom BiH.

Advokat prvooptuženog Senad Dupovac najavio je žalbu i rekao novinarima da ovu presudu shvata kao prvo poluvrijeme, te napomenuo da je sud u Srbiji, takođe za napad na američku Ambasadu, optuženog osudio na znatno blažu kaznu.

Sud BiH produžio pritvor Jašareviću na devet mjeseci ili do drugostepene odluke, dok je Fojnici i Ahmetspahiću izrečen nalog za puštanje iz pritvora.

Jašareviću će u kaznu biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru od 28. novembra 2011. godine.

Sud BiH potvrdio je 25. aprila ove godine optužnicu koja Mevlida Jašarevića, Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahića tereti za krivično djelo organizovanje terorističke grupe, u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

Pripadnik vehabijskog pokreta Mevlid Jašarević je 28. oktobra prošle godine izvršio napad na američku Ambasadu u Sarajevu. U blokadi je držao centar grada oko 45 minuta, dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE