• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Udružene žene": 108 slučajeva nasilja

U Republici Srpskoj je od 2000. do 2011. godine evidentirano 108 slučajeva nasilja u porodici sa smrtnim ishodom, a 60 žrtava su žene.

 "Udružene žene": 108 slučajeva nasilja Izvor: MONDO

To je podatak Nevladine organizacije "Udružene žene" iz Banjaluke.

Sigurna kuća u Banjaluci ove godine pružila je utočište za 62 osobe - 26 žena i 36 djece, a od osnivanja 2007. godine primila je više od 400 žena i djece žrtava porodičnog nasilja.

Koordinator sigurne kuće u Banjaluci Amela Bašić-Tomić rekla je da je prosječna dob korisnica sigurne kuće 39 godina, dok djeca koja su smještena bez pratnje roditelja imaju između 14 i 18 godina.

Tomićeva je istakla da su uglavnom bračni i vanbračni partneri vršili nasilje nad ženama, od kojih je veliki procenat sa srednjim stručnim obrazovanjem, uglavnom nezaposlenih.

"Najveći broj žena i djece smješteni su u sigurnu kuću u Banjaluci odlukom nadležnih centara za socijalni rad, dok je određen broj žena smješten uz asistenciju policije. Period boravka je od jednog dana do tri mjeseca, a u dva slučaja je bilo neophodno produženje boravka", rekla je Tomićeva.

Ona je naglasila da sigurna kuća ima kontinuiranu finansijsku podršku Vlade Republike Srpske, čija izdvojena sredstva čine 70 odsto ukupnog budžeta kuće, dok 30 odsto izdvaja grad Banjaluka.

Tomićeva je dodala da su od ove godine u budžetu opštine Gradiška planirana sredstva za korisnice kuće iz ove lokalne zajednice.

"Udružene žene" Banjaluka, koje su uključene u 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama, podsjetile su da se danas obilježava Svjetski dan borbe protiv muškog nasilja, u znak sjećanja na masakr koji se dogodio 1989. godine u Montrealu, kada je jedan student ubio 14 i ranio 17 studentkinja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE