• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj "Halilović": Nema sankcija protiv TV1

RAK BiH neće preduzimati korake protiv TV1, na kojoj je bivši ratni komandant Armije BiH Sefer Halilović prijetio predsjedniku RS Miloradu Dodiku.

 Slučaj "Halilović": Nema sankcija protiv TV1 Izvor: MONDO

Pomoćnik direktora za emitovanje u RAK-u BiH Helena Mandić izjavila je Srni da je "analizom sadržaja utvrđeno da je u najavi spornog priloga navedeno da je tema lobiranje Srpske u SAD u vezi sa njenim otcjepljenjem, a u vezi čega je navodno održan i sastanak Dodika s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem".

Prema njenim riječima, u vezi sa tim je Bosansko - patriotska stranka (BPS), koju predvodi Halilović, izdala saopštenje, a njen lider pozvan da u razgovoru iznese detaljnije svoje i stavove BPS-a.

"Agencija nema mandat da ulazi u izbor tema i način realizacije, s obzirom da su ovi segmenti isključivo u domenu svake stanice. Ona može reagovati tek u slučaju kada je emitovanim programom pričinjeno kršenje relevantnih pravila i propisa", rekla je Mandićeva.

Ona je dodala da RAK nema mandat da ocjenjuje izjave političara, niti njihove stavove o bilo kojoj temi, te da je sporni sadržaj posmatran isključivo u smislu poštovanja pravila i propisa od TV1.

Mandićeva je istakla da je dužnost i obaveza medija da javnost upoznaju o stavovima političara i zvaničnika koji imaju određenu ulogu u političkom životu društvene zajednice.

"U razmatranju predmetnog slučaja, RAK je posebnu pažnju obratio na činjenicu da javnost ima pravo da zna stavove političara, te je pored Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, takođe, uzeo u obzir i praksu Evropskog suda za ljudska prava koja je direktno vezana za slučajeve emitovanih programa u kojima su bile sporne izjave/nastupi gostiju emisija", rekla je Mandićeva.

Ona je dodala da su u ovom slučaju "predmetne izjave prenesene bez ikakvih uredničkih intervencija kojima bi se produbile njihove eventualne negativne posljedice".

Halilović je 9. novembra u emisiji "Dnevnik" na TV1 poručio da će se "s Dodikom, ako ih bude naljutio, završiti po kratkom postupku".

Halilović je rekao da predsjednik Srpske "mora znati da je patriotama BiH strpljenje pri kraju, kad su njegove gluposti u pitanju" i da Dodiku "najozbiljnije poručuje da bi mu bilo bolje da prestane da provocira".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE