• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastavljeno suđenje Mladiću

Suđenje Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom danas je nastavljeno svjedočenjem kanadskog generala Dejvida Frejzera

 Nastavljeno suđenje Mladiću Izvor: MONDO

Kanadski general Dejvid Frejzer izjavio je danas u nastavku svjedočenja na suđenju generalu Ratku Mladiću da su pripadnici Unprofora znali za krijumčarenja preko tunela u Sarajevu i za kriminalno djelovanje brigadira takozvane Armije BiH Fikreta Prevljaka.

"Znali smo za to i razgovarali smo o tome sa muslimanskim vlastima. Bili smo svjesni krivične đelatnosti brigadira Fikreta i ulagali smo proteste zbog tih aktivnosti", rekao je Frejzer.

Kanadski general je od aprila 1994. do kraja maja 1995. godine bio na dužnosti pomoćnika komandanta snaga Unprofora u sektoru Sarajevo.

Tužilaštvo ga je pozvalo da iskaz da o snajperskom đelovanju i granatiranju Sarajeva, te o saznanjima koja su da dovela do zaključka da je general Mladić "bio u vrhu komandnog lanca" Vojske Republike Srpske.

Zastupnik odbrane Dejan Ivetić pitao je ovog svjedoka da li su Srbi imali legitimno pravo da kontrolišu konvoje Unrofora, kako bi provjerili da li se stvarno prevozi humanitarna pomoć, na šta je Frejzer rekao da su "Srbi uvijek pretjerivali što se tiče slobode kretanja konvoja".

Upitan da li hoće da kaže da u konvojima Unprofora nikada nisu pronađeni oružje i vojna oprema za bošnjačku stranu, kanadski general je odgovorio da se "ne sjeća da se to desilo". "Nisam imao informacije da se nešto švercovalo u tim konvojima", tvrdio je svjedok.

Frejzer nije mogao da se sjeti ni da su francuske jedinice često optuživane za krijumčarenje u korist takozvane Armije BiH, ali je rekao da su francuzi bili "veoma efikasni i profesionalni i da su se dobro snalazili u situaciji građanskog rata".

Ivetić je podsjetio svjedoka na njegov iskaz na suđenju Radovanu Karadžiću, kada je rekao da su "tramvaji bili omiljena meta srpskih snaga", a na pitanje da li isključuje mogućnost da su mogli da budu nehotice pogođeni, Frejzer je odgovorio odrično.

On je potvrdio da je tramvajska linija prolazila blizu linija sukoba dvije strane.

Kanadski general je izjavio da se "ne sjeća da je muslimanskoj strani ikada prijećeno vojnim udarima zbog kršenja sporazuma o demilitarizaciji".

"Mi smo ih podsjećali na obavezu iz sporazuma, stalno smo na to ukazivali. Ne sjećam se da smo im ikada pretili vazdušnim udarima. UN nikada nisu iznosile lažne prijetnje, samo smo ulagali proteste. UN su uvijek razmatrale vazdušne udare kao opciju, ali u to vrijeme je odluka bila da se iznose protesti zbog kršenja sporazuma", rekao je Frejzer.

Unakrsno ispitivanje ovog svjedoka biće nastavljeno sutra.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE