• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS: U zatvor zbog neisplaćivanja plata!

Neisplaćivanje plata tretiraće se kao krivično djelo, jedna je od novina koje su predviđene novim izmjenama Zakona o krivičnom postupku RS.

 RS: U zatvor zbog neisplaćivanja plata! Izvor: MONDO

Vlada RS utvrdila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS u koji se na inicijativu Saveza sindikata uvodi novo krivično djelo - povreda osnovnih prava radnika, koje se posebno odnosi na neisplaćivanje plata radnicima i neuplaćivanje doprinosa.

Za ovo krivično djelo predviđene su kazne od novčanih do tri ili pet godina zatvora.

Ministarka pravde RS Gorana Zlatković navela je da poslodavac, bilo u privatnom ili javnom sektoru, može da odgovara ukoliko je neopravdano izbjegao da plati tri plate radnicima ili pričinio gubitak prava koji proističu iz neplaćenih doprinosa, a kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Nacrtom zakona koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru krivičnim djelom smatra se i nepridržavanje ugovora o radu, radnog vremena, odmora, godišnjeg odmora, zaštite žena, trudnica..., kao i zloupotreba u postupku javnih nabavki.

“Izmijenjen je i dosadašnji član zakona koji je propisivao krivično djelo primanja mita na način da će se kaznom zatvora od dvije do 10 godina kazniti službeno ili odgovorno lice koje primi poklon i drugu korist ili koje primi obećanje poklona za sebe ili drugog", pojasnila je Zlatkovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Vlade.

Prema njenim riječima, za davanje mita propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora za svakoga ko službenom ili odgovornom licu ponudi ili obeća poklon ili drugu korist.

Zlatkovićeva je rekla da je Nacrtom zakona o Krivičnom postupku Republike Srpske izmijenjen i dosadašnji član zakona 353 koji se odnosi na protivzakonito posredovanje, te se propisuje novo krivično djelo trgovina uticajem.

Ona je navela da je za krivično djelo nasilja u porodici predviđena novčana kazna ili kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Nacrtom krivičnog zakona Republike Srpske minimalna novčana kazna sa 500 KM smanjena na 300 KM, s obzirom na ukupno stanje u društvu.

Zlatkovićeva je istakla da je namjera resornog resornog ministarstva da se nakon izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske ide na donošenje Krivičnog zakonika Srpske.

Ona je podsjetila da je resorno ministarstvo pristupilo izmjenama Krivičnog zakona Republike Srpske i zbog inicijative Republičkog Ombudsmana za đecu i pooštravanja sankcija za počinioce krivičnih đela koja se odnose na zlostavljanje djece, određenja zastare za krivična djela počinjena na štetu djeteta, kao i uspostavljanje registra baze počinilaca svih krivičnih djela na štetu djeteta.

Zlatkovićeva je dodala da će Vlada predložiti Narodnoj skupštini Republike Srpske da ovaj dokument bude upućen u javnu i stručnu raspravu.

Ona je rekla da je Vlada utvrdila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku Republike Srpske.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE