• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mun pozdravio presudu Jašareviću

Američki amabasador u BiH Patrik Mun pozdravio presudu Suda BiH kojom je Mevlid Jašarević osuđen na 18 godina zatvora zbog terorističkog napada.

 Mun pozdravio presudu Jašareviću Izvor: MONDO

"Siguran sam da ćemo mi, ali i Tužilaštvo BiH pažljivo razmotriti presudu kako bi utvrdili da li je neophodno preduzimati dodatne korake. Posebno želimo odati priznanje Tužilaštvu BiH, ali i vlastima, na uspješnoj presudi terorizmu", rekao je Mun novinarima.

Američki ambasador je napomenuo da je ostala otvorena mogućnost da Jašarević odgovara pred sudom u SAD za krivično djelo napada na imovinu i zvaničnike američke vlade.

"Sjedinjene Države nisu još uvijek tražile ekstradiciju Jašarevića u ovom slučaju. Optužnica može ostati otvorena u SAD i da on služi kaznu u BiH", istakao je Mun.

On je dodao da će Sjedinjene Države nastaviti da sarađuju sa vlastima BiH u vezi sa svim aspektima ovog slučaja, te da u potpunosti vjeruju pravnim vlastima u BiH.

Mun je istakao da Ambasada SAD veoma cijeni podršku koju je imala od vlasti od inicijalnog odgovora na teroristički napad i tokom čitave istrage i procesuiranja slučaja.

"Veoma smo zadovoljni čvrstom saradnjom američkih i vlasti BiH, uključujući i agencije za provođenje zakona", rekao je Mun, posebno ističući policajca Mirsada Velića koji je ranjen obavljajući dužnost.

Američki ambasador je zahvalio političkim liderima koji su odmah osudili ovaj napad u oktobru prošle godine, te za kontinuiranu podršku i prijateljstvo.

On je podsjetio da je 28. oktobra 2011. godine, obraćajući se medijima zajedno sa članom Predsjedništva BiH Željko Komšićem, istakao da su SAD prisutne u BiH i da će tu i ostati, čvrsto posvećeni viziji BiH kao stabilne, prosperitetne i multietničke zemlje.

Sud BiH osudio je danas Mevlida Jašarevića na 18 godina zatvora zbog terorističkog napada na američku Ambasadu u Sarajevu, dok su Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić oslobođeni optužbi.

Jašarevićev advokat Senad Dupovac najavio je žalbu zbog preoštre presude njegovom klijentu, dok je Tužilaštvo BiH najavilo žalbu na oslobađajući dio presude protiv drugo i treće optuženog.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE