• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH: Diskusija o ustavnim amandmanima

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra prijedloge amandmana Bože Ljubića, Nike Lozančića, Dragana Vrankića i Mate Franjičevića.

 FBiH: Diskusija o ustavnim amandmanima Izvor: MONDO

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma utvrdila je prethodno postojanje ustavnog osnova i usklađenost sa pravnim sistemom BiH, ali nije podržala principe prijedloga amandmana, tako da je Predstavničkom domu uputila negativno mišljenje.

Predsjedavajući ovog doma Božo Ljubić pokušao je još jednom da poslanicima objasni razloge za upućivanje pomenutog seta amandmana, ističući da je njihov osnovni cilj insistiranje na ravnopravnosti naroda u BiH.

On je pitao poslanike iz SDA zašto ovu inicijativu svode na "pitanje trećeg entiteta", a istovremeno traže podjelu Mostara, navodno radi zaštite interesa Bošnjaka u ovom gradu.

Ljubić smatra da bi jedno od rješenja moglo biti i formiranje tri "građanska entiteta u BiH", a ne kao što je to danas - kada postoje "dva građanska entiteta, jedan sa srpskom, a drugi sa bošnjačkom većinom".

Salko Sokolović iz SDA odgovorio je da ova stranka ne traži podjelu Mostara, nego samo da grad na Neretvi bude sastavljen od više opština.

Poslanik iz HDZ-a BiH Mate Franjičević ponovio je da Hrvati nisu ravnopravni sa druga dva konstitutivna naroda u BiH.

Poslanik Stranke za BiH Beriz Belkić predložio je da predlagači povuku svoje amandmane, a da ovim poslom počne da se bavi nova parlamentarna većina, na čelu sa šestoricom političkih lidera.

Denis Bećirović iz SDP-a predložio je da "oni koji su srušili aprilski paket izmjena Ustava BiH" sada predlože bolja rješenja, što je izazvalo reakciju i negodovanje Belkića i njegove stranačke kolegice Azre Hadžiahmetović.

Šefik DŽaferović iz SDA ponovio je stav Ustavnopravne komisije da ustavni osnov postoji, ali da principi predloženih amandmana nisu prihvatljivi.

Prema njegovim riječima, neka od ponuđenih rješenja kriju u sebi mogućnost blokade rada institucija BiH od "svega četiri čovjeka u Domu naroda", a nije mu prihvatljiv ni novi prijedlog izbora članova Predsjedništva BiH.

On je ponovio da o pitanjima u domenu vitalnog naconalnog interesa u BiH mora biti postignut puni konsenzus.

Poslanik SDS-a Mladen Bosić najavio je da će nove amandmane za ustavne izmjene na nekoj od narednih sjednica uputiti SNSD i SDS.

On je ocijenio da je u BiH nametnuta lažna dilema o simetričnom ili asimetričnom principu funkcionisanja vlasti, jer je BiH sa svoja dva entiteta, jednostavno, još u Dejtonu postavljena asimetrično.

Bosić je ponovio stavove SDS-a, prema kojima prijedlog dva HDZ-a "udara' na ustavne nadležnosti i suverenitet Republike Srpske".

Prema tim stavovima, ponuđenim amandmanima dva HDZ-a pokazala su "neprincipijelan i licemjeran odnos prema Srpskoj i Srbima, jer njihov prijedlog predviđa da se u Dom naroda biraju i dva Srbina iz Federacije BiH, a da se s druge strane bira po jedan Bošnjak i Hrvat posredstvom Vijeća naroda Republike Srpske".

Prema prijedlogu HDZ-ova, članovi Predsjedništva BiH bili bi birani u parlamentu BiH, i to u Domu naroda, što znači da bi člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske ponovo birali delegati iz FBiH, "što je direktan udar na ustavni poredak i Ustav Srpske - a što je za predstavnike Srpske apsolutno neprihvatljivo".

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić smatra da je o ovom pitanju trebalo da detaljno razgovara i dogovara nova vodeća politička šestorka na nedavno održanom sastanku u Mostaru.

I Majkićeva je predložila povlačenje pomenutih amandmana.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE