• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajlije brane Dom omladine od "cajki"

Grupa Sarajlija protestovala je danas ispred Doma omladine, noseći natpise: "Marš cajkama i turbo folku", "Otjerajmo turbo folk"...

 Sarajlije brane Dom omladine od "cajki" Izvor: MONDO

Protest je organizovan zbog najave da će koncepcija Doma omladine biti promijenjena, i da će se tamo održavati "narodnjački" i turbo folk koncerti. Prošle nedjelje Sarajlije su zbunjeno gledale u bilbord koji je najavljivao gostovanje grupe folk pjevača iz Srbije nazvane Teatro Show.

Nedugo zatim, uslijedile su prve reakcije mladih ljudi, kojima je Dom bio sinonim za dobre rokenrol i pop svirke i elektronske žurke.

Nakon burne reakcije, koncert pomenute folk grupe je otkazan, ali najavljeni protesti su održani, i održavaće se i dalje, sve dok oni koji preziru folk ne budu sigurni da se njihov glas čuo.



Organizator protesta, Mesud Rizvo kaže da okupljanjem ispred Skenderije žele skrenuti pažnju javnosti i poručiti da nikada neće dozvoliti turbo folk muziku u Domu mladih.

"Zamislite običnog Bosanca i Hercegovca ili stranca koji je izguglao negdje da se takav dernek dešava u samom centru Sarajeva i ode tamo i spominju se neke gaćice od čokolade i ne znam ni ja šta još ne! Mi ne želimo splavove, nekakve Cece i Mece u centru grada i u Domu Mladih! Želimo da poručimo da je Sarajevo jedna drugačija sredina, sredina u kojoj se uvijek svirao i u kojoj je nastajao rok!", kaže Rizvo za Mondo.



Protesti su organizovani na Facebook grupi nazvanoj “Marš cajkama i folku iz Doma mladih”, a stav onih koji su je pokrenuli jasno se vidi u komentarima poput: „Imaju druga mjesta za okupljanja, neka se manu Doma mladih!,” Imam poruku za mnoge – cajke i turbo folk, marš iz Sarajeva!”.

„Vratite nam Balaša, otjerajte folk, i sve će biti u redu”, – dobacivala je nekolicina demonstranata koja je danas na kiši stajala ispred Doma Mladih držeći transparente na kojima je jasno pisalo šta misle o folku.



S druge strane, zaposlenici Skenderije objašnjavaju gdje su nastali problemi:

”Mi nismo socijalna ustanova, Skenderija je kulturno - sportski centar koji iznajmljuje prostor za novac“, kaže za MONDO Kemal Lepić, zaposlenik Skenderije koji nije primio platu tri mjeseca. A platu nije dobio upravo iz razloga što se prostor Doma Mladih iznajmljuju za mnogo manje pare drugim izvođačima.

”Nemamo toliko dugo plate, a 12 mjeseci unazad odbijaju nam od plate 25 odsto, evo zbog ovih ljudi. Mene nije briga da li pjeva Halid, Hanka, Džej, neka pjeva ko god hoće, sva poenta je u tome da se isplati, jer neću ja zagrijavati prostor Doma Mladih gdje se za samo paljenje grijanja potroši 2000 KM!”, kaže Lepić.

Amir Selimović, takođe uposlenik Skenderije, zatečen je protestima.
”Moramo naglasiti svima, mi nismo na budžetu, mi novac i naše plate ne primamo od Kantona, mi zarađujemo iznajmljivanjem naših prostora, to je jedino objašnjenje svega!”, kazao nam je.



Nasuprot zabrinutih mladih ljudi koji žele skrenuti pažnju javnosti na poplavu turbo folk kiča u našoj zemlji, stoje uposlenici Centra Skenderija koji žele redovne plate i normalan život.

Ništa čudno za BiH, zemlju apsurda i kontradiktornosti.

(Erna Saljević, MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE