• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilježen Međunarodni dan ljudskih prava

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se širom svijeta kako bi se ukazalo na značaj poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca.

 Obilježen Međunarodni dan ljudskih prava Izvor: MONDO

Međunarodni dan ljudskih prava u Bosni i Hercegovini je obilježen uličnim akcijama simboličnog sahranjivanja ljudskih prava.

Aktivisti Oštre Nule i Helsinškog parlamenta BL su poslali danas sa Trga Krajine poruku podrške Prijedočanima koji su, uprkos zabrani, izašli na ulice Prijedora podsjećajući na "20-godišnjicu stradanja građana ove opštine".

Udruženje građana "Oštra nula" organizovalo je i performans kojim je ukazalo na opšte nepoštovanje osnovnih ljudskih prava - prava na rad i zapošljavanje, prava na ličnu imovinu, prava na život, prava na slobodu izražavanja kao i prava na slobodu i dostojanstvo.

Paralelne akcije su održane i u Sarajevu i Mostaru, gdje su mrtvački sanduci uz prigodnu muziku "spušteni" u rake, a potom pročitani nekrolozi i ostavljene ruže...

Danas je u Prijedoru, a povodom Medunarodnog Dana ljudskih prava, 7 pojedinaca iskazalo protest i građansku neposlušnost. Ovaj protest je direktni odgovor građana na zabranu javnog skupa, koji je ranije uredno najavljen za 10. decembar.

Ombudsman BiH pozvao je, povodom 10. decembra, Dana ljudskih prava, organe vlasti da ispolje veću socijalnu osjetljivost prilikom rješavanja problema građana, a građane BiH da reafirmišu svoje pravo na izražavanje mišljenja kroz učešće u javnim diskusijama i procesima odlučivanja.

Iz Ombudsmana BiH ističu da će nastojati da i u svom daljem radu, u saradnji sa vladinim institucijama i civilnim sektorom, aktivno đeluju na unapređenju ovih prava.

Žene, osobe sa invaliditetom, povratnici, pojedini pripadnici manjina, siromašni, neobrazovani ili sa osnovnim obrazovanjem, ljudi iz ruralnih zajednica i dalje su obespravljeni na mnogim mjestima, saopšteno je iz Ombudsmana BiH.

Ovim kategorijama stanovništva, navodi se u saopštenju, ponekad je čak i zabranjeno da učestvuju u javnom životu ili su isključeni na osnovu diskriminatorskih zakona ili praksi ili zbog toga što ne postoji odgovarajuća infrastruktura koja bi olakšala njihovu inkluziju.

Najveći broj žalbi građana Ombudsmanu BiH u ovoj godini - 1.632, odnosi se na oblast građanskih i političkih prava, što je uzrokovano neusklađenošću domaćeg zakonodavstva sa standardima zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda, disbalansom zakonodavstva i stanja u praksi, složenom administrativno-upravnom strukturom BiH, političkim faktorima i ekonomsko-socijalnim faktorima - sve većem siromaštvu građana i rastu stope nezaposlenosti.


Fokus ovogodišnjeg Dana ljudskih prava stavljen je na pravo na slobodu okupljanja i udruživanja, pravo na učešće u izborima, javnom životu i pravo na participiranje u radu institucija gđe se donose odluke, kao i pravo na slobodu govora i mišljenja.

Ove vrijednosti pravno su obavezujuće u 167 zemalja koje su ratifikovale Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, uključujući i BiH, koji propisuje da se pravo na učešće u vođenju javnih poslova odnosi na ”svakog građana bez izuzetka”.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE