• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radnici u pravosuđu u štrajku od ponedjeljka

I administrativni radnici u pravosuđu Republike Srpske stupiće u generalni štrajk 21. januara.

 Radnici u pravosuđu u štrajku od ponedjeljka Izvor: MONDO

Administrativni radnici u štrajk stupaju zajedno s kolegama iz prosvjete, uprave i zaposlenima u policiji RS, potvrdio je danas Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa RS, a prenosi Fena.

Na pres-konferenciji u Banjaluci podsjetio je da su plate radnika u pravosuđu od 2009. pa dosad smanjenje za 20, a troškovi života rasli su za 33 posto.

Za razliku od sudija i tužilaca, kako kaže, plate za oko 2.500 administrativnih radnika zaposlenih u pravosuđu kreću se od 320 do 560 KM i od tih primanja, u koja su uključeni i topli obrok i regres, sve teže se živi.

Na današnjem sastanku s ministarkom pravde RS Goranom Zlatković nije postignut dogovor o povećanju cijene rada sa 100 na 110 KM, čime bi bilo anuliralo ovogodišnje smanjenje plaća budžetskim korisnicima u RS od 10 posto, ali su usaglasili minimum procesa rada tokom generalnog štrajka, što bi trebalo da podrazumijeva da oko 20 posto zaposlenih bude na radnim mjestima za vrijeme štrajka.

To rješenje o minimumu procesa rada u institucijama pravosuđa biće dostavljeno svim predsjednicima sudova i tužilaštava u RS, odnosno svim direktorima kazneno-popravnih zavoda, u skladu sa Zakonom o štrajku.

Primjera radi, osiguraće se rad po hitnim predmetima, dok će se u KPZ-ovima obavljati dovođenje zatvorenika, odnosno pritvorenika, održavati sigurnost i drugo.

Formirani štrajkački odbor ipak će još jednom razgovorati s Goranom Zlatković, koja je istakla da će Ministarstvo pravde RS insistirati na kompromisnim rješenjima da bi se izbjegao generalni štrajk, koji dosad podržava 90 posto zaposlenih u toj oblasti, što je pokazala anketa sindikata pravosuđa.

Petrović, međutim, naglašava da su odlučni da istraju na generalnom štrajku sve do ispunjenja zahtjeva, a najavljuje i još neke mjere mada se nada da do njih neće doći, ali je odbio da precizira na šta konkretno misli.

Novi zakon o platama u pravosuđu, čija izrada se očekuje, ipak neće biti usvojen u ovoj godini.

(MONDO, foto: Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE