• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plivanje za Časni krst širom RS

Plivanjem za Časni krst u mnogim mjestima u Republici Srpskoj danas je obilježeno Bogojavljenje.

 Plivanje za Časni krst širom RS Izvor: MONDO

Banjalučanin Milutin Đukić prvi je doplivao do Časnog krsta u rijeci Vrbas, u Banjaluci. Đukića je vladika banjalučki Јefrem nakon plivanja za Časni krst darovao zlatnikom.

Đukić je rekao da je voljom božijom prvi doplivao do krsta, i dodao je da je bilo jako teško boriti se s konkurencijom i hladnom vodom.

Za časni krst u Banjaluci plivalo je 37 mladića.



Devetnaestogodišnji Gradimir Miladinović iz Trebinja koji sedam godina na Bogojavljenje učestvuje u manifestaciji preplivavanja hladne Trebišnjice za osveštanim krstom koga vladika baca sa druge obale, i ove je godine je osvojio prvo mjesto i postao nosilac Bogojavljenskog krsta.

Iz Sabornog hrama, više stotina vjernika, zajedno sa monaštvom, prošlo je u u litiji koja se kretala glavnim gradskim ulicama.

“Iako je ove godine voda bila najhladnija a temperature vazduha iznosila svega tri stepena osjećaj je izvanredan, jer ni hladna rijeka ni hladan vazduh ne mogu pomutiti moju unutrašnju radost koja me grije”, rekao je nakon plivanja Gradimir.



U opštini Bratunac na Drini po četvrti put održano je takmičenje – plivanje za Bogojavljenski časni krst. Čast da ponese Časni krst ove godine imao je Novica Vasić.

Najbržem plivaču pripala je nagrada: Časni krst i 300 KM, a svaki učesnik dobio je priznanje. Organizatori i ove godine su bili Srpsko dobrotvorno i kulturno-prosvetno društvo "Sveti Vasilije Veliki“ iz Bratunca i Rafting klub.

U Tesliću je prvi put održano plivanje za Bogojavljenski krst. Nakon litije koja je prošla kroz grad zajedno sa nekoliko hiljada građana, titulu Viteza Časnog krsta ponio je Živko Bubić iz teslićkog sela Žarkovina.


On je bio najbolji među 19 plivača koji su učestvovali u nadmetanju. Organizatori ovog događaja bili su Crkvena opština Teslić i Srpsko sokolsko društvo "Sveti Petar Cetinjski“.

Na bogojavljenskom plivanju na Zvorničkom jezeru u Malom Zvorniku prvi je do Časnog krsta među seniorima doplivao Marko Dobriković iz Valjeva.

Najbrži među juniorima bio je Arsen Vuković iz Bijeljine, dok je među ženama prva bila njegova sestra Adrijana.

U takmičenju je učestvovalo 60 plivača iz Malog Zvornika, Zvornika, Loznice, Bijeljine i Pala.

Plivanje za Časni krst organizovale su Crkvena opština Mali Zvornik i Plivački klub “Drina” iz Loznice.

Do Časnog krsta postavljenog na 33 metra od svodova mosta Mehmed-paše Sokolovića na Drini u Višegradu prvi je u današnjem takmičenju doplivao Aleksandar Spasovjević iz Rudog, a iza njega je bio Nedeljko Perišić iz Višgrada.

Od 12 učesnika, najviše ih je bilo iz Višegrada, jedan je iz Rudog, četvorica plivača su pripadnici slovačkog naroda u EUFOR-u, a sa muškarcima se takmičila i student stomatologije Olivera Dobričkić iz Valjeva.

Darove najboljim plivačima uručio je načelnik opštine Slaviša Mišković koji je izrazio zadovoljstvo što je ovogodišnje plivanje za krst bilo najmasovnije do sada i imalo međunarodni karakter.

Svečanosti povodom Bogojavljenja su u Višegradu počele jutros svetom liturgijom u hramu na Megdanu i osvećenjem bogojavljenske vodice koja je podijeljena vjernicima.

Četrdesetšestogodišnji Jasenko Zoranović prvi je doplivao do Bogojavljenskog krsta na rijeci Ukrini u Prnjavoru, gdje je po prvi put organizovano ovo takmičenje u istoriji ove opštine.

Zoranović je istakao da je najjači motiv za učešće bilo osvajanje Časnog krsta i da je u pobjedi presudilo sportsko iskustvo.

"Konkurencija je bila jaka, sve su to mladi momci. Ja sam bio među najstarijim učesnicima, ali sam uspio da pobijedim", rekao je Zoranović.

Živko Bubić iz Žarkovine kod Teslića danas je prvi doplivao do Bogojavljenskog časnog krsta i tako stekao prelaznu titulu viteza Časnog krsta u trci koja je danas upriličena na gradskoj plaži u Tesliću, a kojoj je prisustvovalo više od dvije hiljade posjetilaca.

Za Bogojavljenski časni krst i titulu viteza Časnog krsta plivalo je 17 najhrabrijih takmičara sa područja teslićke opštine.

Plivanju je prethodila liturgija, a nakon bogosluženja u hramu Presvete Trojice u Tesliću svečana litija sa oko hiljadu građana prošla je ulicama Teslića i došla do gradske plaže na rijeci Velikoj Usori gdje je i održano plivanje za Bogojavljenski krst.

Načelnik teslićke opštine Milan Miličević uručio je pobjedniku Bogojavljenski časni krst, saopšteno je kabineta načelnika opštine.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE