• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikat: Danas nema nastave

Predsjednik Sindikata obrazovanja RS Stevan Milić pozvao roditelje da ne šalju djecu u školu

 Sindikat: Danas nema nastave Izvor: MONDO

Prosvjetni radnici u Republici Srpskoj u ponedeljak će potpuno obustaviti rad, dok će se u utorak, 22. januara pristupiti poštovanju Uredbe o minimumu procesa rada i njegovom obezbjeđenju do njene izmjene ili donošenja nove, jer nije u skladu sa Zakonom o štrajku, izjavio je u nedelju predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Stevan Milić. 

U sindikatu tvrde da će u 167 osnovnih i 67 srednjih škola, kao i na oba javna univerziteta u Republici Srpskoj u ponedeljak biti obustavljen rad, pri čemu će nastavnici doći na posao, ali neće ući u učionice.

Milić je u nedelju, nakon sastanka predstavnika četiri granska sindikata budžetskih korisnika sa premijerom Srpske Aleksandrom Džombićem i resornim ministrima rekao da u ponedeljak počinje generalni štrajk i da prosvjetni radnici neće držati nastavu, te da je to odluka Republičkog odbora ovog sindikata. 

On je pozvao roditelje da danas ne pošalju djecu u školu. 

Predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova Duško Jandrić rekao je i da će zaposleni u ovoj oblasti danas u 7.00 časova stupiti u generalni štrajk uz minimum procesa rada u svim službama, ali da nijedan oblik rada u javnoj bezbjednosti neće biti ugrožen.

Najviši organi sva četiri granska sindikata budžetskih korisnika potvrdili su sinoć odluku o sutrašnjem stupanju u generalni štrajk, nakon što su u potpunosti odbili prijedlog Vlade Republike Srpske, ocijenivši ih neprihvatljivim.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je u nedelju da predstavnici granskih sindikata nisu bili zadovoljni ponuđenim rješenjem.

Premijer je ocijenio neprihvatljivim poziv predsjednika Sindikata obrazovanja nauke i kulture Stevana Milića roditeljima da ne pošalju djecu na nastavu.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da će škole u Srpskoj u ponedeljak raditi i da se ljudima u oblasti obrazovanja mora obezbijediti pravo da štrajkuju, ali i pravo da rade.

On je ocijenio neprihvatljivim poziv roditeljima da ne šalju djecu u školu i naveo da zaposleni u obrazovanju imaju pravo da se opredijele za štrajk i za mogućnost da izdejstvuju svoja prava, pri čemu postoji mogućnost rada u 45 ili 30 minuta.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo izjavio je da djeca u Srpskoj u ponedeljak treba da idu u školu. Čađo je dodao da djecu u školi nastavno osoblje mora dočekati bez obzira u kom obliku provode štrajk.

On je sinoć za Alternativnu televiziju rekao da nije zakonit, ni pedagoški, niti moralan poziv roditeljima i djeci da ne dolaze u školu, a koji je uputio predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Stevan Milić.

Predstavnici sindikata obrazovanja, uprave, pravosuđa i policije ranije su najavili štrajk za 21. januar kao mjeru sindikalne borbe protiv najavljenog smanjenja plata za deset odsto u prosvjeti, policiji, upravi i pravosuđu. 

(Agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE