• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastava počela u većini škola?

U većini osnovnih i srednjih škola u RS danas je počela nastava, uprkos tome što dogovor vlade i sindikata zbog smanjenja plata nije postignut.

 Nastava počela u većini škola? Izvor: MONDO


Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Dušan Mišljenović rekao je Srni da pojedine škole na području ove regije rade, a pojedine ne.

"Nemam potpunu informaciju, jer su škole bile dužne da jutros do 8.00 časova tu informaciju dostave Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske. U suštini u gradu ima škola koje rade, a ima i koje ne rade", rekao je Mišljenović.

Mišljenović, koji je i direktor banjalučke Osnovne škole "Georgi Stojkov Rakovski", rekao je da su učenici ove škole vraćeni kućama, te da će nastava u drugom polugodištu početi sutra.

On je rekao Srni da jutros nije bilo sastanka Aktiva, niti je ovo tijelo donijelo ikakve odluke.

"Radio-televiziji Republike Srpske jutros sam dao informaciju da je u školi `Georgi Stojkov Rakovski` bio sastanak kolektiva ove škole, a ne aktiva. Kolektiv ove škole odlučio je danas da vrati djecu, a ne aktiv i ne škole u gradu. Pogrešno je interpretirana informacija koju sam dao", kaže Mišljenović.

U sve tri čelinačke osnovne škole, u Čelincu, Jošavki i Staroj Dubravi, i u Srednjoj školi, nastava se danas odvija prema ustaljenom nastavnom planu, a časovi traju po 45 minuta.

Čelinački prosvjetari ne isključuju mogućnost da narednih dana stupe u štrajk ukoliko resorno ministarstvo i republički sindikat ne postignu dogovor.

Na području dobojske regije jutros je počela nastava sa časom u trajanju od 45 minuta u svim srednjim školama, a od 18 osnovnih škola nastava se redovno odvija u njih 15.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u regiji Doboj Rajko Grabovac rekao je Srni da od 18 osnovnih škola na području ove regije, koja obuhvata Brod, Derventu, Doboj i Petrovo, redovna nastava nije počela u tri od ukupno deset dobojskih osnovnih škola – "Vuk SteFanović Karadžić", "Dositej Obradović" i "Petar Kočić". Grabovac je naglasio da poziv sindikalnih predstavnika upućen djeci da ne dolaze na nastavu, kao i roditeljima da ih ne šalju u školu nije moralan i nema perdagošku opravdanost.

Sve škole na području Prijedora danas neće raditi, osim srednje Poljoprivredne škole. Nastava u drugom polugodištu u srednjim školama na području Bijeljine jutros se odvija redovno, dok je početak nastave u osnovnim školama još neizvjestan. U OŠ "Sveti Sava" počela je nastava i časovi će trajati 45 minuta.

U Osnovnoj školi u Glavičicama nastava traje 30 minuta. U Osnovnoj školi u Јanji nije počeka nastava, kao ni u Osnovnoj školi u Dvorovima.

Nastava je jutros počela u sve četiri osnovne škole na području grada Bijeljina, potvrdio je Srni predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Bijeljina Dragorad Vasić.

Na području Sarajevsko-romanijske regije danas je u osnovnim i srednjim školama počela nastava.

Nastava u drugom polugodištu u većini srednjih i osnovnih škola u Hercegovini ipak nije počela. U trebinjskim osnovnim školama "Јovan Јovanović Zmaj" i "Sveti Vasilije Ostroški" časovi će danas trajati uobičejeno, dok su se učenici škole "Vuk Karadžić" vratili kući. Nastave danas nema u trebinjskoj Gimnaziji i Tehničkoj školi, dok će u Ekonomskoj školi časovi trajati 45 minuta. Nastave nema u nevesinjskim školama, u srednjoj školi u Bileći, u gatačkoj osnovnoj i srednjoj školi, dok se u ljubinjskoj osnovnoj školi nastava djelimično izvodi. U nekim školama nastavnici i profesori još zasjedaju, kako bi odlučili hoće li i na koji način početi drugo polugodište. Tokom dana, trebalo bi da bude poznato hoće li časovi sutra bitri skraćeni na trideset minuta.

Od 60 zaposlenih profesora i pomoćnog osoblja u Srednjoj školi "Ivo Andrić" u Višegradu samo tri nisu jutros otišli na časove, pridružujući se tako odluci Granskog sindikata obrazovanja o štrajku prosvjetnih radnika zbog smanjenja plata od deset odsto, javila je Srna.

Sve škole na području opštine Srebrenica danas neće raditi. Tako je jutros odlučio školski odbor Prve osnovne škole u toj opštini. U SŠC Srebrenica nastava je počela sa zakašnjenjem od 10 minuta, ali su učenici i profesori došli u školu, i nastava će biti održana prema rasporedu.

U dvije srednje i tri osnovne škole u Gradišci nastava jutros nije počela. Nastava je počela u jednoj srednjoj školi i četiri osnovne, a u pauzi između smjena zakazani su sastanci sindikalnih organizacija.

U Modriči su jutros u štrajk stupili nastavnici Osnovne škole "Sutjeska", dok su u OŠ "Sveti Sava" i Srednjoškolskom centru "Jovan Cvijić" zaposleni počeli sa radom, i to puno radno vrijeme, potvrdili su Srni direktori tih škola.

Predsjednik sindikata zaposlenih u Stanici policije Modriča Slobodan Tomić rekao je da će u prvoj smjeni štrajkovati samo on, dok će se o narednim smjenama znati kada dođu na posao. U Osnovnom sudu Modriča neće biti štrajka.

Nastava je jutros počela u četiri osnovne i dvije srednje škole na području novogradske opštine, a u štrajk je stupila administracija Osnovnog suda Novog Grada. U Osnovnom sudu u Novom Gradu administracija će raditi samo u hitnim slučajevima, odnosno kada se radi o određivanju pritvora ili šteti koja se ne može nadokanaditi, pojasnio je predsjednik Suda Miodrag Džajić. U Policijskoj stanici u Novom Gradu jutros rade sve službe i šalteri.

Nastava je jutros počela u tri osnovne škole na području bratunačke opštine, mada sa znatno smanjenim brojem učenika. Jovan Nikolić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Birač i direktor bratunačke Osnovne škole "Branko Radičević", rekao je Srni da će danas biti održan sindikalni zbor na kojem će nastavnici, koji podržavaju zahtjeve Sindikata obrazovanja i najavljeni štrajk, odlučiti kako će se narednih dana organizovati nastava.

Predstavnici sindikata obrazovanja, uprave, pravosuđa i policije najavili su za danas štrajk kao mjeru sindikalne borbe protiv najavljenog smanjenja plata za deset odsto u prosvjeti, policiji, upravi i pravosuđu.

Predsjednik Sindikata obrazovanja RS Stevan Milić pozvao juče roditelje da ne šalju djecu u školu, a ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da će škole u Srpskoj u ponedeljak raditi i da se ljudima u oblasti obrazovanja mora obezbijediti pravo da štrajkuju, ali i pravo da rade.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE