• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić poziva Izetbegovića za svjedoka

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić namjerava da člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića pozove za svjedoka odbrane.

 Karadžić poziva Izetbegovića za svjedoka  Izvor: MONDO

Ukoliko on na to ne pristane, Karadžić će tražiti da se izda obavezujući nalog, objavljeno je danas u ovom sudu.

U pismu ambasadori BiH u Hagu, Ahmetu Haliloviću, Karadžić podsjeća da se prošle godine u dva navrata obraćao sa zahtjevom da njegov pravni savjetnik obavi intervju sa Izetbegovićem, ali da od vlasti BiH nije dobio nikakav odgovor.

"U svjetlu kašnjenja u napretku postupka, odlučio sam da zatražim da se Izetbegović pojavi kao svjedok odbrane na mom suđenju. Bio bih vam zahvalan ukoliko biste od njega tražili da se pojavi u sudnici i svjedoči 8. aprila ove godine", navodi se pismu.

"Ukoliko Izetbegović odbije da svjedoči, ili se ne pojavi tog dana, tražiću od sudskog vijeća da izda nalog kojim će ga na to obavezati", dodaje se u pismu.

U ranijim podnescima, Karadžić je naveo da bi svjedočenje sina preminulog predsjednika BiH, Alije Izetbegovića, "bacilo svjetlo na mnoge aspekte" i omogućilo da sud sagleda "cjelokupni kontekst događanja tokom rata".

Svjedočenje bi se odnosilo na aktivnosti ratnog Predsjedništva BiH, od 1992. do 1995. godine, i na izvore naoružavanja Armije BiH, uprkos embargu UN. Kao jedna od tema razgovora navedeni su i incidenti granatiranja u Sarajevu, koje je, ističe Karadžić, "bosanska vlada inscenirala sa ciljem da izazove vojnu intervenciju na njenoj strani".

Istovremeno, Karadžić je zatražio da se kao svjedok odbane pojavi i Hasan Čengić, koji takođe nije odgovorio na poziv da razgovara sa glavnim pravnim zastupnikom optuženog, američkim advokatom Piterom Robinsonom. U toku rata, Čengić je bio zadužen za prikupljanje novca za nabavku oružja a Armiju BiH.

Od vlasti BiH zatraženo je i da članovima tima odbrane omoguće da razgovaraju sa dvojicom srpskim osuđenika, Željkom Mejakićem i Savom Todovicihem, koji služe kazne u Banjaluci, odnosno Foči.

Optužnice protiv Mejakića i Todovića bile su podignute u Haškom tribunalu, ali su njihovi predmeti ustupljeni pravosudnim organima u BiH.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE