• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjedok negirao progon Bošnjaka u Foči

Na suđenju nekadašnjem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću svjedok Trifko Pljevaljčić rekao da u Foči 1992. godine nije bilo protjerivanja Bošnjaka.

 Svjedok negirao progon Bošnjaka u Foči Izvor: MONDO

"Niko nije bio protjeran. Meni teško pada kada neko kaže da je iz Foče protjeran", rekao je Pljevaljčić, koji je bio komandir čete u srpskoj Teritorijalnoj odbrani.

On je tvrdio da su "prilikom čišćenja većinski muslimanskih sela" svi vojno sposobni muškarci, koje je nazvao paravojnim bandama, pobjegli ka Goraždu.

Prema njegovim riječima, civili su prebacivani u više prihvatilišta u Foči, radi zaštite od paravojnih jedinica, koje su vlastima "pričinjavale velike probleme", kao i da je onima koji su željeli omogućeno da odu u Crnu Goru ili Srbiju.

Pljevaljčić je rekao da su sukobe u Foči izazvali muslimani koji su se prije rata naoružavali, te da je njihova namjera bila da "dominiraju Fočom i učine je muslimanskom".

Nakon iskaza Pljevaljčića, svjedok odbrane Slavko Mijanović negirao je da su srpske vlasti na Ilidži u proljeće 1992. godine oduzimale stanove muslimanima koji su svojom voljom otišli, prenosi Birn.

Mijanović, koji se u Srpskoj opštini Ilidža bavio stambenim poslovima, posvjedočio je da su ispražnjeni stanovi davani na korišćenje srpskim izbjeglicama, ali da ih nisu dobijali u vlasništvo.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno sutra.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE