• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljubomorni supružnici kupuju špijunsku opremu

U posljednje vrijeme u BiH je na sceni svojevrsna internet-pomama za nabavkom opreme za "kućno" špijuniranje po sistemu "sam svoj majstor".

 Ljubomorni supružnici kupuju špijunsku opremu Izvor: MONDO

Tako se na oglasnim portalima u rubrici "Špijunska oprema" mogu pronaći raznorazne vrste opreme čija je zloupotreba na granici dozvoljenog i zadire u duboku privatnost.

Najprodavaniji uređaji koji se mogu naći su špijunske bubice i mikrofoni, satovi za varanje na ispitima, blokatori GSM signala, prisluškivači svih vrsta, tajne mikro kamere, uređjaji za snimanje i reprodukciju, piše "Dnevni avaz".

Najbolja klijentela prodavača ove opreme su "lijeni" studenti, sumnjičave žene i muževi, ali i razno kalibri poslovnih ljudi koji bi učinili sve da dođu do neke poslovne tajne ili kompromituju konkurenciju.

Prema saznanju sarajevskog lista, zbog "kućnog špijuniranja" pokrenute su i neke brakorazvodne parnice, ali supružnici koji su partnera uhvatili "na djelu" takve snimke ne mogu koristiti kao dokaz.

Advokat Omer Mehmedbašić pojasnio je da neovlašteno snimanje i reprodukcija spada u krivično djelo.

"Špijunažu možete koristiti samo da dođete do ličnog saznanja. To što neko snimi ne može se korsititi kao dokaz na sudu iz razloga što u krivičnom postupku mora postojati naredba tužioca prema MUP-u, koji prati i snima. Tek onda je snimak valjan dokaz na sudu".

Uprkos zakonskim ograničenjima, sumnjičavi partneri ne odriču se mogućnosti da prate bračnog druga pa posla prodavačima špijunske opreme ne manjka.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE