• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastava u većini škola

Škole u Republici Srpskoj nastavile su jutros rad, neke u punom kapacitetu, a dio njih poštujući minimum procesa rada.

 Nastava u većini škola Izvor: MONDO

Redovan nastavni proces sa trajanjem časa od 45 minuta realizuje se u 144 osnovne škole u Republici Srpskoj, pokazuju informacije iz škola kojima raspolaže Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

U 38 osnovnih škola nastavni proces realizuje se sa časovima od 30 minuta, dok se u pet osnovnih škola nastavni proces realizuje kombinovano sa časovima od 45 i 30 minuta, u odnosu centralna škola i područna odjeljenja.

„Prema trenutnim podacima, 20 odsto osnovnih škola obezbjeđuje minimum procesa rada“, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture.

Putem društvene mreže Twitter oglasio se i prvi čovjek Narodne skupštine RS, Igor Radojičić rekavši da se danas u svim školama u Republici Srpskoj nastava nesmetano održava .

"Većina škola radi sa časovima od 45 minuta.", dodao je Radojičić na Twitteru.

Od 79 srednjih škola, redovni nastavni proces u trajanju od 45 minuta izvodi se u 68 škola, dok u 11 škola časovi traju 30 minuta.

U Prijedoru rade sve osnovne škole, a u nekoliko njih jedan broj nastavnika koristi pravo da čas drži 30 minuta, dok od 17 srednjih škola prijedorske regije u trima se radi po Uredbi o minimumu procesa rada Vlade Republike Srpske, a u 14 se nastava odvija redovno.Borislavka Tokić, predsjednik Aktiv direktora osnovnih škola Prijedor, koji okuplja 14 škola u Prijedoru i tri u Oštroj Luci, kaže da je zanemariv broj nastavnika koji izvode časove u trajanju od 30 minuta.

"Sve škole zvone za početak i kraj časa uobičajeno na 45 minuta. Još nemamo spisak koliko radnika koristi pravo da radi 30 minuta, ali to će se možda čak i u toku dana promijeniti na način da će svi raditi po 45 minuta", rekla je Tokićeva Srni.

U Bijeljini se danas nastava odvija u svih 12 osnovnih i šest srednjih škola, ali su časovi u nekim školama skraćeni na 30 minuta. Na području grada osnovnu školu pohađa oko 9.800 učenika, a u srednjim školama je oko 4.200 učenika.

Predsjednik gradskog sindikata Nebojša Andrić kaže da je odluku o generalnom štrajku juče ispoštovalo osam od 23 škole na regiji, koja osim Bijeljine obuhvata Ugljevik i Lopare.

Prvog dana štrajka prosvjetara, koji s protive smanjenju plata od 10 odsto, nastava se u 12 škola bijeljinske regije odvijala sa časovima skraćenom na 30 minuta.

U tri škole radilo se normalno radno vrijeme sa časovima od 45 minuta.

Nastava se danas odvija u svim osnovnim i srednjim školama u Trebinju, a samo u Gimnaziji "Jovan Dučić" časovi su skraćeni na 30 minuta.Na fakultetu za proizvodnju i menadžment i na Visokoj školi za hotelijerstvo i turizam predavanja u posljednjoj sedmici nastave prije ispitnog roka traju redovno.

Na trebinjskoj Akademiji likovnih umjetnosti u toku je kolektivni odmor, koji traje do 28. januara, o čemu su studenti blagovremeno obaviješteni.

Kazneno-popravni zavod Trebinje i dalje je u štrajku, uz obezbijeđen minimum procesa rada, do odluke republičkog sindikata.

U osnovnim školama u Milićima, Vlasenici i Šekovićima nastava se održava, a su časovi skraćeni na 30 minuta, rečeno je Srni u ovim obrazovnim ustanovama. Direktor Osnovne škole "Jovan Dučić" u Šekovićima Miroslav Purković rekao je da je većina članova školskog sindikata podržala ovakav režim rada, izuzev nekoliko nastavnika, koji su odlučili na rade puno radno vrijeme.

U bratunačkim osnovnim školama nastava se danas izvodi punim kapacitetom, dok zaposleni u Srednjoškolskom centru podržavaju štrajk prosvjetnih radnika i zahtjeve Sindikata obrazovanja, ali su u skladu sa Uredbom o minimumu procesa rada časovi skraćeni na 30 minuta.

Članovi sindikata Osnovne škole "Branko Ćopić" u Donjem Duboviku, administrativnom sjedištu opštine Krupa na Uni jutros su počeli da rade poštujući minimum procesa rada.Direktor Škole Slobodanka Nedimović izjavila je da će članovi sindikata od jutros drže časove u trajanju od 30 minuta. U ovoj školi nastava je počela juče a u štrajku je bilo pet članova sindikata.

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je da će svi direktori škola koji danas ne organizuju minimum procesa rada, biti razriješeni dužnosti.

Džombić je rekao da je juče 20 odsto škola prekršilo zakon, čime su ugrožena prava djece.

Prema njegovim riječima, Sindikat nije uspio sa generalnim štrajkom, posebno ne u namjeri da se blokira pravni život u Srpskoj.

Predstavnici sindikata odbacili su ove tvrdnje i najavili da nastavljaju štrajk.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE